Bănci și Asigurări

Leul refuza sa se deprecieze

27.09.2004, 00:00 14

Leul s-a apreciat in ultima zi a saptamanii trecute, sustinut de excesul de valuta din piata, care se mentine alimentat de intrarile consistente de la clienti.
Euro a inregistrat vineri o depreciere de 105 unitati, fiind evaluat de Banca Nationala la 41.133 de lei. Dolarul a fost evaluat de banca centrala la 33.424 de lei, cu 61 de unitati mai putin decat cotatia precedenta.
Comparativ cu inceputul saptamanii trecute, leul a inregistrat aprecieri fata de ambele monede. Astfel, euro a incheiat saptamana mai slab cu 75 de unitati, in timp ce dolarul a pierdut pe parcursul saptamanii 493 de unitati.
Pe piata valutara cotatiile au coborat sensibil, sub presiunea excedentului de valuta. Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a crescut substantial joi, pana la 118 milioane de euro. Vanzarile bancilor carte acestia au inregistrat de asemenea o majorare, dar numai pana la 100 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a cerscut pana la 377 de milioane de euro, alimentat si de achizitiile masive ale Bancii Centrale. Aceasta a fost a doua interventie a bancii centrale pe parcusul saptamanii trecute, prima avand loc luni. In aceste conditii, volumul total tranzationat joi pe piata a ajuns la 495 de milioane de euro.
Volumele tranzactionate de clientii bancilor au inregistrat in ultima perioada o crestere importanta. Astfel, in perioada 16 - 23 septembrie, volumul cumpararilor de la clienti a ajuns la 92,3 milioane de euro, in timp ce vanzarile catre acestia au crescut pana la 92 de miliaone de euro.
Dolarul a inregistrat vineri o usoara apreciere fata de euro pe pietele internationale. Cursul a coborat pana la 1,2260 dolari/euro, dupa ce nu a reusit sa treaca de pragul de rezistenta de 1,2365 dolari/euro. Dolarul se depreciase dupa ce guvernatorul Bancii Federale a Statelor Unite a declarat la reuniunea de martea trecuta ca persiunile inflationiste s-au diminuat. La aceasta s-a adaugat si crestere pretului petrolului pana la aproape 49 de dolari/baril. Analistii nu au perspective optimiste pentru dolar in viitorul apropiat, dupa ce datele recente au ridicat indoieli asupra capacitatii economiei americane de a mentine un rimt ridicat de crestere.
Pe piata monetara ratele dobanzilor la depozitele pe o zi au inregistrat o crestere sensibila, ajungand sa oscileze intre 17% si 19% pe an. Majorarea dobanzilor survine in contextul incheierii perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.
liviu.chiru@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO