Bănci și Asigurări

Lei in exces pe piata monetara

22.09.2006, 19:05 15

Dobanzile la depozitele pe termen scurt au coborat la 0,5%-2,5% pe an, in conditiile in care piata monetara ramane inundata de lei care nu pot fi plasati.
Ieri a mai ajuns la scadenta un depozit atras de BNR in urma cu o luna, de 4,7 miliarde de lei, care a alimentat excedentul de lichiditati deja existent. Situatia pe piata s-ar putea imbunatati la inceputul saptamanii viitoare. BNR va organiza luni o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, iar tot atunci va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, asigurand astfel debusee pentru leii aflati in exces pe piata. Inca de saptamana trecuta dobanzile au intrat pe un trend de scadere, care s-a accentuat in ultimele zile, dupa ce dealerii au pastrat disponibilitati mai mari, in anticiparea unei cereri mai mari de lichiditati pe sfarsitul de luna. Piata valutara a inregistrat ieri inca o sedinta de tranzactionare cu volume foarte reduse. Euro a inceput ziua la 3,53/3,535 lei si a ramas la acest nivel pana dupa pranz. Spre sfarsitul zilei au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, astfel ca euro a alunecat pana la 3,5240/3,5290 lei. Volumele tranzactionate pe piata au coborat semnificativ, dupa ce la inceputul saptamanii rulajul zilnic depasise un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO