Bănci și Asigurări

Lazea, BNR: Economiile populaţiei sunt foarte mici. România poate creşte doar cu finanţare străină

Lazea, BNR: Economiile populaţiei sunt foarte mici. România poate creşte doar cu finanţare străină

Autor: Liviu Chiru

12.11.2010, 11:55 60

Activele financiare ale populaţiei sunt în România de 33 demiliarde de euro, faţă de 65 de miliarde de euro în Ungaria sau 93de miliarde de euro în Cehia, astfel că economia nu se poatedezvolta doar pe baza resurselor interne, spune Valentin Lazea,economistul-şef al BNR.

"Dacă o ţară are deficit de lichidităţi şi probleme cu activelefinanciare este evident că dezvoltarea ei şi creşterea economicădepind în mod crucial de atragerea de capital din străinătate. Astaeste demonstraţia cifrică pentru care România nu se poate dezvoltacu forţe proprii, ci decât dacă atrage capital din străinătate", acomentat Lazea, în nume personal, la un seminar organizat la Sinaiade BNR, Asociaţia Română a Băncilor şi Alpha Bank.

Economistul-şef al BNR subliniază că, în ciuda excesului delichidităţi de pe pieţele internaţionale, România nu se află într-opoziţie privilegiată pentru atragerea de investiţii, ci dimpotrivă,fluxurile merg acum în special spre America de Sud sau Asia deSud-Est.

"România nu este în competiţie pentru banii internaţionali doarcu ţările din regiune, ci cu 192 de ţări ale lumii. Capitalul multdin lume este atras de cu totul alte zone decât Uniunea Europeană,care şi-a pierdut atractivitatea. Faptul că România a intrat în UEnu este un sfârşit de dru, e un nou 'nceput", apreciază Lazea.

Citând un studiu al FMI, Lazea spune că investitorii străini seuită cu precădere la patru aspecte atunci când decid unde să îşiplaseze banii.

"Reforma în România nu se limitează la reforma salariilor şipensiilor. Lucrurile multe şi grele sunt în patru domenii:flexibilizarea pieţei forţei de muncă, sistemul juridic, adâncimeapieţelor financiare şi calitatea infrastructurii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO