Bănci și Asigurări

Laszlo Diosi, seful OTP: Bancile vor renunta la 1.000 de unitati pana la sfarsitul anului

Laszlo Diosi, seful OTP: Bancile vor renunta la 1.000 de unitati pana la sfarsitul anului

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank: Nu m-ar surprinde daca s-ar inchide peste 1.000 de unitati pana la sfarsitul anului. Este un exces clar de capacitate in sistemul bancar. Nu stiu ce fac acum unitatile care au fost deschise dupa inceputul lui 2008. Probabil angajatii se duc acolo doar ca sa isi bea cafeaua si sa dezbata stirile zilei.

30.07.2009, 00:00 42

Bancile vor inchide anul acesta peste 1.000 de unitati teritoriale, dupa ce si-au extins foarte agresiv retelele in anii trecuti, considera Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

"Nu m-ar surprinde daca s-ar inchide peste 1.000 de unitati pana la sfarsitul anului. Este un exces clar de capacitate in sistemul bancar", a spus Diosi.

In primele sase luni ale anului, bancile au inchis 106 unitati. Astfel, numarul total al unitatilor bancare la nivel national a coborat la 6.446 unitati.

Seful OTP Bank noteaza ca problemele cele mai mari le inregistreaza unitatile deschise de la inceputul anului trecut, care nu au avut timp sa isi dezvolte un portofoliu de clienti, avand astfel si venituri reduse.

In alta ordine de idei, el spune ca perioada de contractie a pietei va oferi bancilor sansa sa isi pregateasca mai bine personalul, in conditiile in care calitatea serviciilor oferite scazuse semnificativ in ultimii ani, pe fondul extinderii rapide a numarului de angajati din sistem.

OTP Bank, filiala locala a grupului maghiar OTP, este un jucator de talie medie in sistem, cu active de 1,35 miliarde de euro, operand o retea de 106 unitati. Maghiarii au intrat pe piata locala in 2004 prin achizitia unei banci mici - RoBank, iar din 2005 au trecut la o extindere agresiva. De la sfarsitul lui 2007 banca a sistat insa extinderea teritoriala si a incetinit si pe creditare.

Diosi spune ca OTP a luat inca de la inceputul anului masuri de reducere a costurilor, astfel ca se asteapta sa obtina in 2009 un profit mai mare decat castigul de 3 mil. lei obtinut in 2008, care a fost primul an profitabil de la lansarea operatiunilor.

Adrian Chichita, director pentru carduri si managementul produselor in OTP Bank, spune ca accentul cade acum pe majorarea veniturilor din tranzactionare - respectiv din comisioanele aplicate pentru operatiunile derulate de clienti- in conditiile in care veniturile legate de activitatea de creditare sunt in scadere. De altfel, OTP a urcat 14 puncte de vanzare de credite la rangul de agentie, astfel incat sa poata derula operatiuni cu numerar, in conditiile in care vanzarea exclusiv de finantari nu mai poate asigura suficiente venituri.

Totodata, OTP face ajustari si la nivelul ofertei: banca promoveaza acum un pachet de produse si servicii pentru firmele mici si mijlocii, bazat pe un cont curent cu dobanda setata la nivelul ratei oferite pentru depozitele pe o saptamana.

Oficialii OTP spun ca veniturile din tranzactionare au inceput sa urce in vara, dupa ce consemnasera o scadere abrupta in primele cinci luni ale anului.

In ceea ce priveste creditarea, Laszlo Diosi spune ca acum problema nu mai este lipsa fondurilor, ci riscul ridicat al afacerilor.

"Este inca un cerc vicios, economia nu s-a stabilizat. Clienti care pana acum doua luni aratau foarte bine ajung sa aiba probleme", spune el. Pe de alta parte, seful OTP noteaza ca apar si multe idei bune de afaceri, inclusiv in zona industriei agro-alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO