Bănci și Asigurări

La preturi mici, bani mai putini

03.09.2003, 00:00 14



Ecartul dintre ratele dobanzilor la depozitele nou constituite pe piata monetara interbancara si cele ale titlurilor de stat se mentine la peste patru puncte procentuale.



Ieri, dobanda pe piata monetara se situa la un nivel de 19,94% pentru depozitele nou constituite pe sase luni, respectiv la 19,78% pentru depozitele cu scadenta la un an. La termen de trei luni, banii pot fi plasati pe piata interbancara la 20,84% pe an. Ministerul Finantelor nu ofera nici pe departe atat de mult, fiind nevoit sa respinga ieri toate ofertele bancilor la licitatia de certificate de trezorerie cu scadenta la trei luni organizata ieri.



La ultima licitatie de obligatiuni pe un an, Finantele au acceptat ieri sa se imprumute la o dobanda maxima de 15,45%, la fel ca saptamana trecuta. La acest pret au luat insa numai 58 de miliarde de lei dintr-o suma programata de 400 miliarde. Pentru certificatele pe sase luni dobanda a fost saptamana trecuta de 15,80%. In conditiile in care BNR ofera 19,25% pe an la depozite atrase pe o luna.



Ministerul Finantelor si-a programat sa stanga in aceasta luna de pe piata monetara numai 4.000 mld. lei, prin emisiuni de certificate de trezorerie cu discont in valoare de 2.500 de miliarde si obligatiuni de stat cu dobanda de 1.500 mld. lei. La acestea se adauga cele 200 mil. euro pe care Finantele spera sa le obtina printr-o emisiune de titluri de stat in euro cu scadenta de un an.



Din sapte licitatii de certificate de trezorerie, patru vor avea drept obiect titluri cu scadenta de un an, din emisiuni de cate 400 mld. lei. Alte doua emisiuni vor avea scadenta de sase luni, iar una - programata maine, in valoare de 300 mld. lei, ajunge la scadenta peste trei luni.



Obligatiunile pe trei ani raman in oferta Ministerului Finantelor prin doua emisiuni in valoare totala de 600 mld. lei. Programul licitatiilor pe luna septembrie mai include trei emisiuni de obligatiuni cu dobanda cu scadenta de doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO