Bănci și Asigurări

La 70 de ani, profesorul Robert Holzmann va conduce Banca Naţională a Austriei pentru următorii şase ani

Robert Holzmann

Robert Holzmann

Autor: Iulian Tenchiu

12.08.2019, 20:40 201

Guvernul Austriei l-a numit în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Austriei pe Robert Holzmann, în vârstă de 70 de ani, care îl va înlocui pe Ewald Nowotny, actualul guvernator al acestei instituţii. Algererea lui Holzmann a fost o surpriză, el fiind propus de partidul populist, care făcea parte din guvern la începutul acestui an, scrie Financial Times. 

Robert Holzmann este profesor şi a lucrat anterior în cadrul Băncii Mondiale şi pentru FMI. Pe lângă funcţia de guvernator pe care o va prelua de la Nowotny, el va deveni totodată şi membru al boardului Băncii Centrale Europene. Faptul că banca centrală a Austriei va avea un nou guvernator începând cu luna septembrie a acestui an este un eveniment  important şi pentru România, având în vedere că practic din septembrie Holzmann va monitoriza şi 30% din sistemul bancar românesc prin intermediul băncilor BCR - deţinută de grupul austriac Erste -, Raiffeisen Bank şi UniCredit/Bank Austria.

În primul său interviu acordat după ce numirea sa a fost aprobată de preşedintele austriac Alexander Van der Bellen, Holzmann şi-a arătat susţinerea faţă de criticii sistemului politic şi economic european, dar respinge sugestia că el a fost ales pentru a reflecta viziunea politică a partidului populist Freedom. „Am fost numit pentru o perioadă de şase ani, dar atâta timp cât nu încalc legea, nimeni nu îmi poate dicta ce să spun“ (referinţă la politica Băncii Centrale Europene - n.red). Deşi viitorul guvernator nu consideră că există suficienţi oameni în Austria care ar dori ca ţara să treacă la o monedă independentă, el a sprijinit opiniile critice ale partidului populist privind sistemul economic şi politic european.

„Nimeni nu ar trebui să considere întrebările critice la adresa instituţiilor europene ca o ameninţare la adresa Europei. Nu ar trebui să vă fie frică de întrebările critice la adresa politicilor“, a declarat Robert Holzmann. Numirea lui Robert Holzmann în funcţia de guvernator al băncii centrale din Austria vine pe fondul unor tensiuni dintre autorităţile monetare şi parlamentari, care continuă să crească.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO