Bănci și Asigurări

Kurt Weber, Horváth: Cred că sistemul bancar românesc este un animal mai aparte. Este foarte profitabil pe retail dacă ne uităm la Europa Centrală şi de Vest

ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Kurt Weber, Horváth: Cred că sistemul bancar românesc...

Autor: Alex Ciutacu

27.06.2023, 16:54 142

Sistemul bancar românesc poate fi privit drept un „animal mai aparte”, în contextul în care segmentul de retail banking este mult mai profitabil decât în Europa Centrală sau în Europa de Vest, a explicat Kurt Weber, managing director Horváth, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Cred că sistemul bancar românesc este un animal mai aparte. Din punctul meu de vedere este foarte profitabil. Dacă ne uităm la nivel internaţional, în Europa Centrală, Europa de Vest, în retail banking abia dacă se mai câştigă bani. E un segment care nu are o profitabilitate foarte mare. Poate mai creşte acum cu dobânzile mai mari, că spread-ul este în favoarea băncilor, dar profitabilitatea în România este foarte bună”.

El a continuat spunând că în Europa segmentul de retail banking este profitabil doar pe zona ipotecară, iar acest lucru se putea vedea mai clar atunci când dobânzile erau în jur de 1%.

„Vorbim de neobanking şi de băncile noi care intră în piaţă. Care este modelul acolo? Nu se percep taxe, fee-uri, comisioane pentru tot felul de lucruri. Sunt valori mici, dar este un flux constant de venit recurent. Acest lucru nu prea mai este perceput ca o practică normală în Europa de Vest”.

Alte declaraţii:

  • O temă de îngrijorare pentru executivii din Europa este că viitoarele investiţii nu vor rămâne în Europa, ci vor merge foarte mult în SUA, vor merge în zona Indiei, a Vietnamului.
  • Întrebarea este cât de bine este poziţionată România pentru a atrage investiţiile care vor rămâne în Europa, în special în Europa de Est ş ice înseamnă asta pentru corporate banking.
  • Noi nu vedem că firmele îşi vor muta activităţile din China. Se va reduce nivelul de investiţii viitoare în China, dar China rămâne o piaţă foarte importantă şi pentru achiziţii şi pentru producţie, nu vedem o schimbare foarte mare în preferinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO