Bănci și Asigurări

KPMG: Profiturile celor mai importante 15 bănci europene s-au dublat în 2010

KPMG: Profiturile celor mai importante 15 bănci europene s-au dublat în 2010

Autor: Claudia Medrega

17.08.2011, 12:18 708

Profiturile cumulate realizate de cele mai importante 15 bănci europene au totalizat 85 mld. euro, nivel dublu faţă de rezultatele aferente anului 2009, însă îngrijorarea generată de situaţia datoriilor suverane semnalează o perioadă dificilă în orizontul apropiat, potrivit informaţiilor transmise de KPMG.

Băncile analizate sunt Barclays, HSBC, Deutsche Bank, Commerzbank, UBS, UniCredit, Lloyds Banking Group, ING, RBS, Standard Chartered, Santander, BBVA, Nordea, BNP Paribas, Societe Generale.

În 2008, cele 15 bănci au înregistrat pierdere de 25 mld. de euro.

Performanţa operaţiunilor de retail şi a celor comerciale s-a îmbunătăţit în 2010 pe baza creşterii activităţii pieţelor emergente şi a redresării economice, în timp ce veniturile din investment banking au scăzut cu doar 2%, la 121 mld. euro, conform raportului "Focus on Transparency" realizat de KPMG.

O parte substanţială a creşterii profiturilor se datorează scăderii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele pentru deprecierea creditelor. Cheltuielile cu provizioanele aferente operaţiunilor de retail şi a celor comerciale au scăzut cu 27% până la 79 mld. euro, pe când cele aferente operaţiunilor de investment banking au scăzut cu 29% pana la 80 mld. euro.

Aceaste scăderi au permis băncilor să compenseze în mare parte efectul reducerii veniturilor din operaţiunile de investment banking şi au contribuit la creşterea rezultatelor raportate pentru operatiunile de retail. Astfel, de la pierderile de 25 mld. euro în 2008, în numai doi ani a avut loc o creştere de 110 mld. euro a profiturilor băncilor europene incluse în raport.

"Băncile incluse în raport au raportat în bilanţurile lor active de 92,5 mld. euro reprezentând creanţe cu impozitul pe profit amânat (în linii mari, pierderi ce vor putea fi utilizate pentru a compensa datorii viitoare cu impozitul pe profit), a căror recuperare prespune un necesar viitor de profituri impozabile de aproximativ 334 mld. euro. În acest mediu incert, perspectivele cu privire la disponibilitatea profiturilor viitoare se pot schimba rapid, resultând într-o potenţială reducere a acestor solduri prin înregistrarea de provizioane pentru depreciere", consideră Şerban Toader, senior partner KPMG România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO