Bănci și Asigurări

KPMG a aprobat majorarea capitalului Astra cu 70 milioane lei

KPMG a aprobat majorarea capitalului Astra cu 70 milioane...

Autor: Vlad Popescu

27.06.2014, 17:28 568

Majorarea de capital va fi efectuată prin emisiunea a 26,3 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei/acţiune, se arată într-un anunţ publicat vineri pe Bursă.

Oferta poate fi subscrisă doar de acţionarii companiei, proporţional, iar acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Data de înregistrare a acţionarilor care pot subscrie în cadrul ofertei este 14 iulie 2014, se mai arată în anunţ.

Perioada în care va fi derulată operaţiunea va fi stabilită după selectarea unui intermediar şi după ce acesta va întocmi anunţul de ofertă şi prospectul.

Acţionarii Astra Asigurări au avizat în luna mai majorarea capitalului social cu 490 de milioane de lei în mai multe etape, prima tranşă fiind de 70 milioane de lei, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei, a anunţat atunci KPMG.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat recent că singura soluţie pentru ca Astra să revină la condiţii normale de funcţionare este recapitalizarea asigurătorului prin intermediul unui investitor strategic, cu reputaţie solidă, soluţia fiind agreată cu acţionarul majoritar al societăţii.

Surse din piaţa asigurărilor au declarat pentru MEDIAFAX că un posibil investitor strategic pentru Astra ar putea fi PZU, cel mai mare asigurător din Polonia.

În a doua parte a lunii februarie, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

Creşterea capitalului social figurează în planul de redresare a Astra, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară la 7 aprilie.

Astra este listată pe Bursa de Valori Bucureşti, dar acţiunile companiei sunt suspendate de la tranzacţionare de ASF începând din luna februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO