Bănci și Asigurări

KIWI Finance a intermediat credite de peste 1,7 mld. lei (350 mil. euro) în 2023. Ce arată indicele K Imobiliar privind evoluţia preţurilor reale?

Anca Bidian, CEO al KIWI Finance: Suntem deja de două trimestre pe un trend descrescător al dobânzilor, ofertele bancare acoperă aproape complet nevoile şi specificul pieţei din acest moment, iar cererea solvabilă continuă să crească. În acelaşi timp, accesibilitatea locuinţelor este în continuare cea mai bună din Europa, drept urmare şi dorinţa de achiziţie se păstrează la un nivel foarte înalt.

Anca Bidian, CEO al KIWI Finance: Suntem deja de două trimestre pe un trend descrescător al dobânzilor, ofertele bancare acoperă aproape complet nevoile şi specificul pieţei din acest moment, iar cererea solvabilă continuă să crească. În acelaşi timp, accesibilitatea locuinţelor este în continuare cea mai bună din Europa, drept urmare şi dorinţa de achiziţie se păstrează la un nivel foarte înalt.

Autor: Cristina Bellu

19.02.2024, 15:23 250

Din totalul creditelor ipotecare intermediate anul trecut de KIWI Finance 42% au fost pentru imobile noi finalizate după 2021, 24% pentru imobile construite între 2010-2020, 10% imobile construite înainte de 1977 şi 24% au fost credite intermediate pentru imobile construite între 1977 şi 1990, arată datele companiei. KIWI Finance, unul dintre cei mai importanţi jucători ai pieţei de brokeraj bancar din România, a încheiat 2023 cu un volum de credite intermediate de peste 1,7 mld. lei (350 mil. euro), din care peste 90% sunt credite ipotecare sau de construcţii.

Din totalul creditelor ipotecare intermediate anul trecut de societate, 42% au fost imobile noi finalizate după 2021, 24% pentru imobile construite în perioada 2010-2020, 10% imobile construite înainte de 1977 şi 24% au fost credite intermediate pentru imobile construite între 1977 şi 1990, arată datele KIWI Finance.

În ceea ce priveşte afacerile KIWI Finance, acestea au atins 40 mil. lei în 2023, în scădere cu 9% faţă de 2022 pe fondul evoluţiei pieţei de creditare în 2023, marcată în prima parte de o scădere bruscă a creditelor ipotecare şi a apetitului de achiziţie, şi de consolidarea trendului descrescător de dobânzi în cea de-a doua parte a anului, reducerea ofertelor de imobile noi, cât şi modificarea TVA la achiziţii, factori care au inversat puternic comportamentul clienţilor, cererea a crescut şi creditele ipotecare au recuperat stagnarea din primul semestru.

„2023 a fost un an cu o dinamică atipică în special pe segmentul creditelor ipotecare. Prima parte a anului a debutat cu dobânzi de aproape 3 ori mai mari decât cu un an înainte, ceea ce a condus la o efervescenţă a ofertelor de refinanţare şi o scădere a creditelor ipotecare de achiziţii de aproximativ 50%. După jumătatea anului, s-a accentuat trendul descrescător al dobânzilor fixe, în special, cererea a crescut constant, tranzacţiile au înregistrat creşteri mai mari de 10% de la o lună la alta şi per total creditele ipotecare de achiziţii au recuperat mai mult de un sfert din scăderea primei jumătăţi a anului“, explică Anca Bidian, CEO al KIWI Finance.

2023 a fost al doilea an în care KIWI a compilat şi comunicat Indexul K Imobiliar, indicator de preţuri imobiliare calculat pe baza tranzacţiilor şi nu a anunţurilor.

Conform datelor agregate, la nivel naţional preţurile de tranzacţionare au crescut cu 5,15%, cu o creştere de peste 5% la apartamente şi mai mică de 1% la case. Pe oraşe, cea mai mare creştere, de 14%, am înregistrat-o în Cluj, urmată de Sibiu (11%) şi Bucureşti (9%).

Potrivit şefei KIWI Finance, dezvoltarea companiei va continua şi în 2024 pe două direcţii majore: automatizarea platformei de brokeraj ca instrument util şi necesar oricărui broker de credite şi extinderea şi consolidarea prezenţei la nivel naţional.

„Suntem deja de două trimestre pe un trend descrescător al dobânzilor, ofertele bancare acoperă aproape complet nevoile şi specificul pieţei din acest moment, iar cererea solvabilă continuă să crească. În acelaşi timp, accesibilitatea locuinţelor este în continuare cea mai bună din Europa, drept urmare şi dorinţa de achiziţie se păstrează la un nivel foarte înalt“, spune Anca Bidian ñ CEO al KIWI Finance.

Pe de altă parte, Anca Bidian spune că piaţa se confruntă cu contractia ofertelor, numărul de unităţi noi finalizate este în scădere şi criteriile clienţilor sunt mult mai selective.

„În opinia mea, în următorii 2-3 ani vom vedea o creştere a tranzacţiilor pe piaţa secundară a imobilelor, preponderent cele mai vechi de 1990. Cred că va fi un an cu multe schimbări şi oportunităţi, dominat de 4-5 rânduri de alegeri şi provocări economice, cu o premieră de trei fuziuni de bănci într-un an şi cu accelerarea creşterii gradului de intermediere financiară“.

KIWI Finance a intermediat credite de peste 2,7 miliarde de euro în cei 20 de ani de activitate, fiind prezentă în 38 de oraşe ale României. Din 2020, Kiwi Finance face parte din OLX Group. De asemenea, KIWI Finance este membru-fondator al Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO