Bănci și Asigurări

KBC asteapta oportunitati, ABN creste organic

15.12.2005, 19:24 13

KBC, unul din cele mai mari grupuri bancare belgiene si din Europa Centrala, continua sa considere Romania drept o prioritate si o alegere naturala pentru extinderea prezentei in regiune, a declarat pentru ZF Viviane Huybrecht, purtatorul de cuvant al KBC.

"Daca apar oportunitati interesante, cu siguranta le vom lua in considerare", a spus Huybrecht. La jumatatea lunii octombrie, KBC a abandonat cursa pentru privatizarea BCR, invocand considerente de alocare a capitalului la nivelul grupului. KBC nu s-a inscris nici la privatizarea CEC, aratandu-se interesata de preluarea unei banci cu configuratie de grup financiar deja conturata. Chiar daca nu aveau destui bani disponibili pentru BCR, belgienii au cumparat recent de la ABN AMRO un pachet de 40,2% din actiunile celei de-a doua mari banci ungare K&H Bank, pentru suma de 510 mil. euro, consolidandu-si astfel majoritatea pana la 99,6%.

Pe langa consolidarea KBC in Ungaria, tranzactia incheiata cu ABN AMRO semnifica si iesirea olandezilor de pe piata bancara vecina, conform unei strategii de abandonare a activelor privite ca avand importanta secundara. Si ABN AMRO s-a retras din competitia pentru BCR, chiar la putin timp dupa depunerea scrisorii de intentie.

"In Romania, ABN AMRO are o prezenta semnificativa pe zona de consumer banking, dar si de servicii comerciale printr-o retea de 20 de unitati. ABN AMRO intentioneaza sa extinda aceste activitati prin crestere organica", a declarat pentru ZF Neil Moorhouse, de la biroul de presa din Amsterdam al bancii olandeze. De fapt, banca are 16 unitati in 15 orase (doua in Bucuresti), 16 bancomate si patru masini de colectare a numerarului, un nou pas de extindere a retelei fiind programat pentru ianuarie 2006.

Boardul ABN AMRO a inclus Romania in categoria "pietelor noi cu potential de crestere", alaturi de Turcia si India, decizie justificata inclusiv de profitabilitatea mare a operatiunilor locale. Banca olandeza a fost anul acesta unul din intermediarii celor mai mari finantari externe contractate de entitati romanesti - emisiunile de euroobligatiuni de cate 500 mil. euro lansate de municipalitatea Bucuresti si apoi de BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO