Bănci și Asigurări

JP Morgan: urmeaza o vara fierbinte pentru bondurile romanesti

03.06.2004, 00:00 21

Politica Guvernului Romaniei pentru urmatoarele luni, pana in octombrie, inaintea raportului pe care il va face Comisia Europeana, va fi decisiva pentru mersul obligatiunilor romanesti pe pietele externe, apreciaza analistii uneia dintre cele mai mari banci de investitii din lume, JP Morgan.
Ei au mai anuntat, in ultimul raport pe Romania, ca este asteptata o relaxare a politicii monetare a Bancii Nationale.
Perioada iunie - octombrie (ce survine inaintea viitorului raport al Comisiei Europene) va fi determinanta pentru stabilirea strategiilor investitorilor, aprecieaza analistii de la JP Morgan. In luna iunie, Romania va mai incheia, probabil, cateva capitole de negociere privind armonizarea legislatiei interne cu acquis-ul comunitar.
Emisiunea de eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro a fost amanata pana la o data neprecizata, dupa ce tinta de deficit fiscal a fost revizuita, pe fondul unor performante ce au depasit asteptarile. Romania ofera acum cea mai mare dobanda la titlurile emise dintre tarile candidate la Uniunea Europeana. In ciuda unor dificultatilor care se contureaza, pe termen mediu, marja pe care Romania o ofera va continua cel mai probabil trendul de scadere. Presiunile exercitate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International ar putea insa, sa influenteze evolutia marjei oferite de Finante pe pietele internationale in urmatoarele cateva luni.
Banca Nationala ar putea relaxa politica monetara, mai crede JP Morgan. O rata a inflatiei sub asteptari (0,6% in aprilie sI una estimata la 0,5% in mai), precum si aparenta tendinta de crestere mai rapida a exporturilor fata de importuri au alimentat asteptarile ca Banca Nationala sa recurga la o diminuarea dobanzii de interventie in luna iunie. Cel mai probabil insa, BNR va mentine o atitudine precauta, iar daca va decide diminuarea dobanzii, aceasta relaxare se va produce numai dupa ce va exista certitudinea ca deficitului de cont curent s-a inscris pe un trend descendent. Dar pentru aceasta, mai multe date sunt necesare. Potentialul inflationist al ajustarii preturilor la energia electrica sI un ritm redus de scadere al creditelor de consum in luna aprilie (acestea reprezentand un factor cheie in cresterea consumului privat si, implicit, in alimentarea deficitul comercial) sunt doar cateva din subiectele de "meditatie" ale BNR, conchide JP Morgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO