Bănci și Asigurări

Italienii de la UniCredit cumpără Alpha Bank România, care de la criza globală din 2008/2009 încoace nu şi-a revenit pe deplin. Cota de piaţă a Alpha Bank România s-a înjumătăţit după 2009, la doar 3%, banca alunecând de pe locul 4 pe locul 9 în topul după active. În urma acestei tranzacţii se încheie o istorie de aproape 30 de ani a Alpha Bank România

Autor: Claudia Medrega

24.10.2023, 00:07 4049

Alpha Bank România a pierdut cotă de piaţă în ultimii 15 ani, rămânând cu sechele după criza din 2008/2009 şi coborând de locul 4 pe 9  Dacă în 2009 Alpha Bank avea o felie din piaţa bancară locală de 6,4%, având o poziţie mai bună ca UniCredit, în 2022 cota de piaţă se înjumătăţise, la doar 3%   Alpha Bank rămăsese singura bancă cu capital elen din România, după ce Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania, Piraeus Bank a ajuns la fondul american de investiţii J.C. Flowers, iar Banca Românească a ajuns la EximBank Noua bancă rezultată din fuziune va fi a treia bancă ca mărime de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă combinată de 12% după active, potrivit UniCredit ♦ Grecii de la Alpha Holdings vor primi 300 mil. euro şi 9,9% din entitatea nou creată pe piaţa din România.

Într-o tranzacţie surpriză, cu ne­gocieri ţinute secret până la anunţul operaţiunii, UniCredit Bank România, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, fuzionează cu banca românească cu capital elen Alpha Bank România, care dispare astfel de pe piaţa locală după aproape trei decenii de existenţă.

Noua bancă rezultată în urma acestei fuziuni va fi a treia bancă ca mărime de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă combinată de 12% din punct de vedere total active, potrivit UniCredit. Iar Grecii de la Alpha Holdings vor primi 300 mil. euro şi 9,9% din entitatea nou creată pe piaţa din România.

Grupul elen Alpha Services and Holdings, care deţine Alpha Bank, şi grupul italian UniCredit au agreat principalele condiţii financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank Romania şi Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internaţional. Astfel, Alpha Bank va deţine 9,9% din capitalul social al entităţii rezultate în urma fuziunii şi va primi o contravaloare în numerar de 300 mil. euro, componenta de numerar rămânând supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.

Tranzacţia va fi finalizată cel mai probabil în 2024, după parcurgerea procesului de due diligence, obţinerea aprobărilor statutare şi a celor din partea tuturor autorităţilor de reglementare implicate.

„Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est“, .spune Andrea Orcel, seful UniCredit Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO