Bănci și Asigurări

Italienii de la Libra s-au mutat la Daewoo Bank

27.01.2003, 00:00 51

Grupul de firme italiene IMM Moda Modigliani, cu afaceri in domeniul confectiilor, este interesat de preluarea Daewoo Bank Romania, pentru aceasta afacere avand deja acordul de principiu din partea Bancii Nationale a Romaniei. Grupul italian, condus de omul de afaceri Giovani Inocenti, a mai avut intentia sa preia o banca din sistemul bancar romanesc - Libra Bank dar dupa mai multe luni de negocieri tranzactia a picat.
Desi la momentul respectiv pe piata bancara romaneasca au exista zvonuri ca de fapt tranzactia ar fi picat pentru ca banca centrala nu avizase aceasta preluare, ulterior s-a dovedit ca italienii nu s-au inteles cu actionarii Libra Bank pe langa pret si la alte aspecte din contractul initial.
Daewoo Bank Romania este de vanzare de mai multi ani, dar cu exceptia grupului Marco International - care anul trecut era gata-gata sa preia pachetul majoritar - cu nici un alt investitor discutiile nu au trecut de fata initiala.  Marco International a renuntat insa la Daewoo Bank dupa ce si-a dat seama ca in lumina noilor reglementari impuse de BNR investitiile pentru majorarea capitalului social nu s-ar fi justificat.
Potrivit informatiilor existente in acest moment pe piata, grupul de firme italiene este interesat sa preia un pachet de aproximativ 60% din capitalul bancii, iar restul actiunilor urmeaza sa fie cumparate de un grup de firme din Europa de Vest. Acestea vor detine participatii de sub 5%, pentru care nu este necesar avizul BNR. Vanzarea intregului pachet de actiuni ar putea sa se faca pentru o suma in jur de 16 milioane de dolari. Acest pret a fost de altfel solicitat de Grupul Daewoo, care detine 99% din capitalul bancii, inca de acum doi ani, cand si-a manifestat intentia de a lichida afecerea din Romania.
Banca Daewoo Romania, infiintata in 1997, are un capital social de 565 miliarde lei. Totalul activelor bancii se ridicau la mijlocul anului trecut la 2.452 miliarde lei.
Bancile italiene au fost pana acum destul de putin active pe piata romaneasca, chiar daca in ultimii doi ani numarul acestora a crescut vizibil. Pentru 2003 se asteapta insa strategia UniCredito care a preluat Demirbank Romania sau a San Paolo IMI care detine din 2001 pachetul majoritar de actiuni al bancii aradene West Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO