Bănci și Asigurări

Italienii de la Intesa şi-au triplat pierderile la 33 de milioane de euro

Italienii de la Intesa şi-au triplat pierderile la 33 de milioane de euro

Anul trecut soldul creditelor a îngheţat la 0,8 mld. euro după ce în 2010 urcase cu circa 200 mil. euro

Autor: Razvan Voican

27.03.2012, 00:04 526

Intesa Sanpaolo, filiala unuia dintre cele mai puternice grupuri bancare din Italia, a înregistrat anul trecut o pierdere brută de 33 de milioane de euro, mai mult decât triplă faţă de rezultatul negativ din 2010, banca suferind în continuare din cauza creditelor devenite neperformante.

Costurile operaţionale au urcat cu 8%, la 40 mil. euro, în timp ce venitul operaţional a crescut cu 2%, la 49 mil. euro. Anul 2011 a fost al doilea an la rând cu pierderi pentru italieni după ce în 2009 încheiaseră pe zero, portofoliul de credite de numai 800 mil. euro dovedindu-se vulnerabil faţă de recesiunea prelungită.

Anul trecut soldul creditelor a îngheţat la 0,8 mld. euro după ce în 2010 urcase cu circa 200 mil. euro, însă volumul împrumuturilor "substandard" şi restructurate a sărit cu peste 80%, la 59 mil. euro, în timp ce creditele clasificate ca "îndoielnice" au urcat cu peste 9%, la 70 mil. euro.

Dintre subsidiarele incluse în divizia internaţională a Intesa, numai cele din România şi Ungaria au avut pierderi în 2011, cele înregistrate în ţara vecină ridicându-se la 146 mil. euro în contextul unui mediu de operare foarte dificil. Tomas Spurny, fostul şef al filialei Intesa din Ungaria, se pre­găteşte să preia conducerea executivă a BCR.

Creditele acordate de italieni în România au o pondere insignifiantă de numai 0,2% la nivelul întregului grup, în condiţiile în care în ultimii ani interesul pentru piaţa locală a fost minim. Anul acesta ar urma să aibă loc în sfârşit mult-amânata fuziune a celor două bănci pe care Intesa le deţine în România: Intesa Sanpalo şi C.R. Firenze, rezultând, o cotă de piaţă totală de 1,3% din activele sistemului bancar după datele de la finalul lui 2011.

Chiar dacă nu are o prezenţă teritorială extinsă, portofoliul de credite bune al Intesa este dominat de finanţările din retail, cu o pondere de 80%, creditele în valută reprezentând aproape 60% din total. Totuşi, comparativ cu situaţia din 2009 ponderea creditelor corporate în valută a urcat de la 8% la 11% din portofoliul total.

Pe partea de depozite banca a înregistrat la finalul lui 2011 un sold de jumătate de miliard de euro, în creştere cu circa 200 mil. euro faţă de nivelul din 2009, în contextul tendinţei generale a filialelor de bănci străine de reglare a dezechilibrului dintre credite şi depozite, desigur cu preţul acordării unor dobânzi mai mari.

În prezent Intesa vinde certificate de depozit cu dobândă de 4,25% la scadenţele de 12 şi 18 luni, iar la depozitele standard dobânda se ridică la 4% pe an pentru depunerile pe 12 luni.

În acelaşi timp, banca a continuat să investească în titluri de stat, valoarea totală a activelor din bilanţ urcând cu circa 200 mil. euro, la un total de 1,2 mld. euro.

Pentru menţinerea indicatorilor de solvabilitate, capitalul filialei locale a fost majorat anul trecut cu 74 mil. euro, până la 233 mil. euro. Pe de altă parte, fondul comercial a fost ajustat cu 4 mil. euro, la 25 mil. euro. Italienii de la Sanpaolo au venit în România în urmă cu circa zece ani prin preluarea fostei West Bank Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO