Bănci și Asigurări

Italienii de la Intesa au incheiat pe zero in 2009

21.03.2010, 23:02 19

Intesa Sanpaolo Bank, un jucator de talie mica pe plan localdetinut de cel mai mare grup bancar italian, a inchis pe zero anultrecut, dupa un profit net de 4 mil. euro in 2008, potrivit datelorpublicate de banca-mama.

Reprezentantii de la Bucuresti ai Intesa au anuntat "profit netpozitiv" dupa standardele internationale de raportare (IFRS), faraa preciza insa vreo suma.

Potrivit unor surse bancare, Intesa Sanpaolo s-a numarat anultrecut printre cele 20 de banci care au avut pierdere neta dupastandardele romanesti de contabilitate (RAS). Dupa calculele RAS,banca si-a mentinut cota de piata dupa activele bilantiere la 0,9%,ca in 2008, ocupand locul 21 in clasamentul pietei. Dupa IFRS,banca si-a crescut activele cu 9% pe parcursul anului trecut, panala 3 miliarde de lei (766 mil. euro), in conditiile in care volumulcreditelor acordate a ajuns in decembrie la 2,33 miliarde de lei(550 mil. euro), cu 27% peste nivelul de la sfarsitul lui 2008.Activele detinute in Romania de Intesa reprezinta 0,1% din activeletotale ale grupului-mama.

"In 2009, Intesa si-a crescut cota de piata atat pe segmentulcreditelor acordate, cat si pe cel al sumelor atrase de la clienti.Anul acesta ne vom completa portofoliul de produse si vom modernizareteaua de unitati", a declarat Riccardo Parasporo, directorulgeneral adjunct al bancii.

In decembrie 2009, creditele de retail in valuta reprezentau 60%din volumul total al imprumuturilor acordate de banca. Doar 15% dincredite erau finantari pentru companii. Imprumuturile neperformanteau ajuns la 37 mil. euro, potrivit datelor prezentate de grup,reprezentand 6,7% din portofoliu.

Depozitele atrase de la clienti au crescut anul trecut cu 73%,pana la 1,09 miliarde de lei (257 mil. euro). Pe partea de persoanefizice, banca aproape si-a dublat portofoliul de depozite, pana la582 mil. lei, in timp ce sumele atrase de la clientii corporate auurcat cu 50%, la 495 mil. lei. Toate bancile s-au luptat in 2009pentru a atrage fonduri de la clienti in conditiile unei lipse delichiditate pe piata in prima parte a anului.

Intesa a participat si la prima etapa a programului "Primacasa", anul trecut acordand credite ipotecare garantate de stat invaloare de 5 mil. euro. In conditiile crizei care a afectat piata,banca nu a reusit sa atinga pragul de 100 de unitati, limitandu-sela 96, si si-a crescut usor numarul de angajati, pana la 864 depersoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO