Bănci și Asigurări

Isarescu se uita la interesele din spatele analistilor

20.02.2007, 16:41 16

BNR a inceput sa ia in considerare asteptarile analistilor de pe piata bancara privind politica monetara, pe baza de sondaj de opinie, insa cu rezerve care tin cont de institutia pentru care lucreaza fiecare analist.
"Ma uit cu atentie la ce este in spatele fiecarui analist ca sa-i inteleg rationamentele si motivele pentru care ne transmite noua si pietei anumite mesaje. Daca reprezinta o institutie care se ocupa de venture capital intelegem de ce promoveaza anumite perspective", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In acelasi timp, el se declara multumit de aparitia unei "piete" a analistilor.
In cadrul strategiei de tintire a inflatiei, este foarte important pentru banca centrala sa urmareasca evolutia asteptarilor pietei privind inflatia, iar sondarea analistilor, alaturi de managerii din industrie, completeaza imaginea data de semnalele directe primite de BNR din comportamentul bancilor pe piata monetara.
Isarescu a spus ca inaintea sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie de pe 9 februarie, banca centrala a facut un sondaj printre analistii bancari, iar rezultatele nu sustin ideea ca piata ar fi fost luata prin surprindere de decizia BNR de a reduce dobanda.
"Cam 50% anticipau o reducere a dobanzii, in timp ce restul vedeau o mentinere a acesteia, asa ca nu inteleg de unde ideea de surpriza", a spus seful bancii centrale.
El se plange din nou ca banca centrala nu poate identifica ce intrari si ce iesiri de capital extern au loc pe piata, motiv pentru care prefera sa practice sterilizarea partiala a excesului de lichiditate. "Ne chinuim sa descifram datele statistice si la 12 luni dupa ce le avem pentru a vedea cat au fost capitaluri pe termen scurt, cat au fost pe termen lung. Am pus leul pe piata internationala si suferim consecintele. Este o noua realitate", spune Isarescu, repetand ca BNR "nu are intentia sa stimuleze surplusul de lichiditate". El afirma ca nivelul sterilizarilor nu a scazut semnificativ ca volum, desi stocul se ridica la circa 4 miliarde de euro, fata de aproximativ 6 miliarde de euro in urma cu un an. "Sterilizarea este o functie complicata", a mai spus Isarescu.
In urma deciziei recente de reducere a dobanzii de politica monetara in paralel cu mentinerea sterilizarilor partiale, mai multi analisti locali, dar mai ales straini au emis comentarii negative privind pe de o parte relevanta scazuta a noii dobanzi pentru piata, iar pe de alta invocand o eventuala subestimare a presiunilor inflationiste.
Cea mai recenta evaluare venita de la Bank Austria, membra a UniCredit Group, vorbeste despre "incertitudinea care invaluie perspectivele inflatiei in lunile urmatoare".
"Mentinerea inflatiei CORE 2 la un nivel ridicat semnaleaza ca presiunile inflationiste continua sa prevaleze. Este de asteptat ca presiunile din zona preturilor sa reapara in forta mai ales in a doua jumatate a anului, la produse alimentare si pe segmentul preturilor administrate, dar si ca urmare a posibilei relaxari fiscale, a cresterii foarte rapide a salariilor", se spune in analiza Bank Austria. In acest context, este avansata o prognoza potrivit careia dobanda de politica monetara nu va mai scadea pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO