Bănci și Asigurări

Isarescu: O revenire a inflatiei nu ar fi o drama pentru ca s-a intamplat la toti

Isarescu: O revenire a inflatiei nu ar fi o drama pentru ca s-a intamplat la toti

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca nu aprecierea leului a dictat scaderile succesive ale dobanzii de politica monetara

07.05.2007, 17:33 18

Chiar daca va mai reduce dobanda nominala de politica monetara, aflata in prezent la 7,25%, BNR va avea grija ca dobanda reala, data de diferenta fata de rata inflatiei, sa ramana consistenta pentru a permite inceperea procesului de reducere a rezervelor minime obligatorii, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Vom ramane restrictivi: in cazul in care Consiliul de Administratie, in intelepciunea lui, va decide relaxarea politicii monetare pe alte parti, vom contrabalansa prin mentinerea unei dobanzi reale ridicate", a spus Isarescu.
El a respins ideea vehiculata de numerosi analisti potrivit careia aprecierea leului ar fi constituit principalul motiv pentru care BNR a hotarat sa reduca din nou dobanda de politica monetara, de la 7,5% la 7,25%.
"Este obsesiva ideea ca tintim cursul. Nu este adevarat, cursul nu este principalul factor", sustine Isarescu, desi atat vineri 27 martie, cat si vinerea trecuta au circulat pe piata valutara zvonuri privind eventuale interventii sau influente din partea BNR prin intermediul unor banci comerciale pentru temperarea unor pusee de apreciere a leului.
Pe de alta parte, Isarescu spune ca intrarile de capital pe termen scurt (cu potential speculativ) se apropie de doua miliarde de euro si vorbeste despre un "curs relativ liber".
De asemenea, seful bancii centrale invoca posibilitatea ca BNR sa nu poate interveni "eficient" in eventualitatea unor retrageri masive de capital pe fondul tensiunilor politice si al cresterii spectaculoase a deficitului de cont curent, spre 11% din PIB.
"Pana acum n-am vazut influente negative pe piata valutara, dar s-ar putea sa fie prea tarziu cand le vom vedea si sa nu putem interveni eficient si la timp, sa fie prea tarziu cand vom vedea ce se intampla", a avertizat guvernatorul.
El afirma ca agravarea deficitului de cont curent nu reprezinta in esenta doar efectul aprecierii leului, care are meritul de a fi temperate presiunile inflationiste, ci un exces de cerere care s-a orientat spre importuri pentru a fi satisfacuta. In acelasi timp, Isarescu s-a declarat nemultumit ca la nivelul publicului nu sunt recunoscute si virtutile aprecierii leului reflectate in cresterea valorii exprimate in euro si mai ales in dolari a activelor romanesti, mai ales case si terenuri.
Oricum, guvernatorul spune ca o crestere de dobanda - ca eventuala masura de contracarare a efectelor unei relaxari masive a politicii fiscale, pe fond electoral, poate duce spre o apreciere nesustenabila a leului.
Dincolo de scenarii, cel putin deocamdata BNR este in situatia fericita de a afirma ca intareste politica monetara chiar in conditiile in care reduce succesiv dobanda nominala, datorita faptului ca inflatia scade si mai repede.
"BNR nu a relaxat politica monetara", afirma Isarescu in replica la unele interpretari ale deciziei recente de reducere a dobanzii de politica monetara.
"Nivelul de rata reala a dobanzii a crescut datorita scaderii atenuate a dobanzii nominale in comparatie cu rata inflatiei, iar restrictivitatea politicii monetare trebuie definita si prin curs si rezervele minime obligatorii. De fapt avem o intarire a politicii monetare in ultimele luni", sustine Isarescu.
Si totusi, guvernatorul este contrazis chiar de unul din graficele aferente prezentarii celui mai recent Raport asupra inflatiei: incepand din ianuarie si rata reala a dobanzii de politica monetara este in scadere, nu in crestere, dupa o prelungita tendinta ascendenta din ianuarie 2006, cand era negativa, si pana la sfarsitul anului trecut. De la un varf circa 4,5 puncte procentuale in ianuarie 2007, dobanda reala tinde spre 3,5 puncte dupa scaderea de dobanda nominala de la inceputul lui mai in conditiile in care inflatia a stagnat probabil in aprilie la 3,6%. Ramane ca piata sa incerce sa ghiceasca nivelul "neutral" al dobanzii reale, dupa care se ghideaza BNR, pentru ca in functie de acesta va fi gandit si momentul atat de asteptat al primei reduceri a rezervelor minime obligatorii (RMO).
"Daca dorim sa renuntam si la ceea ce a mai ramas din masurile neortodoxe si sa incepem si reducerea RMO, trebuie sa pastram o rata reala a dobanzii de politica monetara relativ ridicata, peste ceea ce avem in evaluarile noastre drept rata neutrala", spune Isarescu.
El se declara multumit de diminuarea anticipatiilor inflationiste, consideranda ca " e mai multa credinta" pe piata in atingerea tintei de inflatie.
Pe de alta parte, seful BNR pregateste terenul pentru eventualitatea unei reveniri a inflatiei avansand si un motiv de confort: "s-a intamplat la toti".
"O revenire nu ar fi o drama pentru ca s-a intamplat la toti. Am fi noi o exceptie si as deveni superstitios ca ar fi semn rau", afirma Isarescu.
Totusi, BNR a revizuit cu 0,9 puncte procentuale in jos proiectia de inflatie pe anul in curs, de la 4,6% la 3,7%, dupa ce in primul trimestru s-a dovedit excesiv de pesimista, inflatia fiind cu 0,6 puncte procentuale sub evolutia prognozata de banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO