Bănci și Asigurări

Isarescu nu exclude ridicarea dobanzii cheie a BNR la cel putin 10%

24.04.2008, 18:46 14

Politica monetara este suficient de stricta pentru a reduce treptat inflatia, iar BNR nu ar trebui sa "exagereze" prin continuarea inaspririi conditiilor de creditare, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care nu a exclus insa posibilitatea majorarii dobanzii cheie la peste 10%.
Isarescu nu a exclus insa posibilitatea ca accelerarea inflatiei sa forteze banca sa majoreze rata dobanzii de politica monetara la peste 10%, transmite Reuters.
"Avem sperante mari ca rata lunara a inflatiei va continua sa scada treptat, iar conditiile monetare au fost inasprite suficient. Nu exclud posibilitatea sa avem rate ale dobanzii formate din doua cifre", a afirmat Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei internationale de presa. Inflatia a devenit o problema economica esentiala pentru Romania, iar majorarea preturilor, in special la alimente dublata de o crestere rapida a salariilor, a determinat BNR sa majoreze rata dobanzii de politica monetara de patru ori consecutiv, de la 7% la 9,5%.
Isarescu considera ca rata inflatiei ar putea sa scada incepand cu iulie sau august. Rata anuala a inflatiei a ajuns in luna martie la 8,6%, nivelul maxim din ultimii doi ani.
Potrivit guvernatorului BNR, inflatia se va apropia la sfarsitul anului de intervalul de variatie tintit de banca centrala si se va situa, cel mai probabil, la 5,9% si 6%.
Tinta BNR pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.
Isarescu a mai spus ca Banca Nationala este in continuare ingrijorata in legatura cu potentialele presiuni in sensul aprecierii leului provocate de inasprirea conditiilor de creditare.
"Observam si nivelul ratelor dobanzii pe plan international si nu vrem sa exageram, in contextul in care nu am vazut angajament semnificativ din partea altor state unde inflatia s-a accelerat. Nu mai avem o moneda izolata", a afirmat Isarescu.
El aratat ca aprecierea brusca a leului ar putea conduce la majorarea deficitului de cont curent, amenintand astfel stabilitatea economica a Romaniei.
De asemenea, Isarescu a aratat ca prudenta bugetara reprezinta o provocare importanta pentru un nou guvern, care va fi format dupa alegerile din acest an.
Guvernatorul BNR a declarat ca este multumit de eforturile Guvernului de a rezista presiunilor exercitate pentru majorarea salariilor si a cheltuielilor sociale inainte de organizarea alegerilor, dar ca este "numai partial satisfacut" de progresul realizat in reducerea deficitului bugetar.
Potrivit aprecierilor reprezentantilor FMI, Guvernul ar trebui sa reduca deficitul bugetar planificat pentru acest an de la 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la 1,75% din PIB. "Acesta (deficitul bugetar propus de FMI - n.r.) reprezinta o viziune realista, se poate atinge. Nu este imposibil de realizat, chiar si in an electoral, prin monitorizarea atenta a cheltuielilor publice", considera Isarescu.
Luna trecuta, Guvernul a aprobat prima rectificare din acest an, prin care deficitul bugetului general consolidat programat pentru 2008 a fost redus de la 2,75% din PIB la 2,3% din PIB. Seful bancii centrale a mai aratat ca ar trebui redirectionate mai mute fonduri catre dezvoltarea infrastructurii, iar veniturile bugetare sa creasca.
Estimarea privind venituri la bugetul de stat care sa reprezinte 39% din PIB este optimista, a spus Isarescu.
Principala problema cu care se va confrunta viitorul guvern, dupa alegerile parlamentare, va fi gasirea unor modalitati de majorare a capacitatii administrative a Romaniei de a absorbi fondurile structurale de la Uniunea Europeana.
In opinia guvernatorului BNR, ritmul de crestere economica a Romaniei se va situa intre 5,5% si 6% in acest an si in 2009, comparativ cu 6% in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO