Bănci și Asigurări

Isarescu mai ca-i intelege pe bancheri de ce tin marjele sus

10.06.2003, 00:00 16

Incertitudinea din economie, cheltuielile extrem de ridicate cu recuperarea creantelor, dar si rezerve minime obligatorii sau contributii la Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar inca mari, sunt doar cateva dintre motivele care indreptatesc bancile sa mentina inca ecarturile ridicate, este de parere guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
“Trendul de reducere al ecarturilor (n.r.-diferenta intre dobanzile incasate la credite si cele platite la depozite) - care incepe sa devina evident - va continua insa recunosc ca bancile au toate motivele sa mentina aceste diferente ridicate. As enumera doar incertitudinea din economie, cheltuielile extrem de mari cu recuperarea creantelor, povara pierderilor din anii 1999-2001, dar si rezerve minime obligatotrii sau contributii ridicate”, a acceptat saptamana trecut guvernatorul BNR.
Ani buni bancile au facut profituri uriase din practicarea unor diferente foarte mari intre dobanzile pe care le solicitau la credite (in unele cazuri de 50-60%) si cele pe care le plateau la depozite (in cel mai fericit caz de 35%). Acum odata cu o concurenta in crestere vizibila bancile au acceptat sa-si mai reduca din ecarturi, dar acestea se mentin inca la un nivel ridicat.
De altfel, aceasta evolutie s-a vazut anul trecut si in evolutia profitabilitatii la nivelul intregului sistem bancar - care - pe fiecare banca in parte - daca nu a scazut a ramas aproape constanta.
Un apel in acest context a fost facut si de oficialii bancii centrale care au atras atentia in nenumarate randuri ca numai cresterea volumului activitatii bancare ar putea salva profiturile bancilor in conditiile in care inflatia va continua sa scada de la an la an si ca urmare bancile vor fi nevoite sa-si reduca marjele.
"Banca Nationala este interesata sa creasca volumul activitatii bancare, in special printr-o expunere mai mare pe creditare. In anii care vor veni odata cu scaderea inflatiei si a reducerii marjelor, daca volumele nu vor creste, profiturile vor fi puse in pericole. Unele banci ar putea chiar iesi din piata", comenteaza pentru ZF Mihai Bogza, seful supravegherii bancare din BNR.
El a tinut sa arate ca BNR este preocupata de asigurarea unei cresteri de durata si in conditii sustenabile a creditului neguvernamental net, considerand ca "motorul cresterii economice a fost reluarea creditarii".
In acest sens, banca centrala a demarat la sfarsitul anului trecut un program de identificare a posibilelor nise cu potential de crestere, pentru a se putea controla din timp orice problema care ar putea apare in supravegherea bancara.
Se estimeaza ca bancile se vor inghesui pe creditarea municipalitatilor, a firmelor mici si mijlocii, catre derivative sau catre cardurile de credit. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO