Bănci și Asigurări

Isarescu: Avem rezerve valutare si pentru situatii mult mai dramatice

03.03.2005, 00:00 12

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dispune de resurse pentru a interveni masiv pe piata valutara, daca mediul politic si de afaceri o solicita, dar o astfel de masura va avea costuri si efecte nedorite, a declarat ieri la Comisia Economica din Senat, guvernatorul BNR Mugur Isarescu.


"In masura in care ne veti solicita sa intervenim masiv, poate o vom face, dar trebuie sa va aratam si costurile. Noi avem rezerve si pentru situatii mult mai dramatice. Deocamdata, nu va putem declara mai mult", a aratat oficialul Bancii Nationale.


Comisia Economica din Senat a invitat conducerea BNR si reprezentantii exportatorilor pentru discutii referitoare la evolutia cursului de schimb si la efectele produse de aprecierea leului in ultimele cinci luni.


Isarescu le-a spus senatorilor ca orice amanare a liberalizarii contului de capital poate periclita momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, stabilit pentru 1 ianuarie 2007.


In acelasi timp, guvernatorul a aratat ca banca centrala este convinsa ca, intr-un viitor apropiat, cursul de schimb se va stabiliza si nu vom mai asista la fluctuatii foarte mari ale monedei nationale.


"Nu spun garantat ca nu vor mai fi miscari in piata, pentru ca un leu financiar presupune si anumite variatii", a precizat Isarescu.


El le-a explicat celor prezenti la intalnire ca problema nivelului de curs nu este doar a BNR. In opinia oficialului bancii centrale, nivelul cursului de schimb tine de politica fiscala, de nivelul dobanzilor, de gradul de convertibilitate a leului - "unde Romania s-a angajat la liberalizarea totala"-, de politica de tarifare in general la preturile administrate si, nu in ultimul rand, de investitiile straine.


Dupa intalnire, guvernatorul a declarat presei ca, in adevarata problema, "nu este vorba doar de nivelul cursului si al dobanzilor, ci de nivelul la care Romania este competitiva pe plan international". El a adaugat ca, in discutiile cu senatorii, a evidentiat posibilitatea unor costuri in cazul unor interventii, fara a preciza care vor fi cheltuielile efective.


Dupa plecarea reprezentantilor bancii centrale, presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, a reluat tema demisiei reprezentatilor bancii centrale.


"Banca Nationala a declarat inca o data ca este incapabila sa gestioneze pozitia valutara a Romaniei. De cinci luni, costurile acestei impotente se arunca in spatele importatorilor, cu pierderi de 150 milioane de euro pe luna si cu spectrul somajului pentru un milion de angajati", a afirmat Ionescu.


El recunoaste ca nu a consultat specialisti si nu are solutii pentru rezolvarea situatiei, dar afirma ca aceste solutii ar trebui sa vina din partea bancii centrale.


"Vom cauta oameni care sa vina cu solutii, dar atunci sa lase locul liber. Din Consiliul de Administratie al BNR nici un membru nu a lucrat o zi intr-o banca", a spus Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO