Bănci și Asigurări

Ipotecarul a ramas pe linia de plutire la inceputul lui 2010

Ipotecarul a ramas pe linia de plutire la inceputul lui 2010
15.04.2010, 23:05 26

Creditul ipotecar a continuat sa creasca in primele doua lunidin 2009 sprijinit de garantiile acordate de stat prin "Primacasa", soldul creditelor pentru locuinte urcand cu 168 de milioanede euro, pana la 5,92 miliarde de euro, arata datele BNR.

Totusi, ritmul de crestere a creditului ipotecar s-a diminuat inianuarie si februarie comparativ cu ultimul trimestru din 2009, inconditiile in care clientii si bancile au asteptat modificarileaduse de a doua etapa a programului "Prima casa".

Creditul ipotecar ar putea accelera insa in perioada urmatoare,avand in vedere ca bancile au inceput sa promoveze mai agresivimprumuturile pentru locuinte. In acelasi timp, cererea din parteaclientilor ar putea sa creasca in conditiile in care preturilelocuintelor dau semne ca au atins un minim si acestia nu mai auniciun motiv sa amane achizitia unei case.

"Cererea de credite ar putea sa inregistreze o usoara revenirein a doua parte a anului, mai ales pe seama imprumuturilor pentruachizitii de imobile, deoarece piata imobiliara pare sa fi depasitpunctul critic, preturile stabilizandu-se dupa demarareaprogramului "Prima casa" si pe masura ce dobanzile vor mai scadea",comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

In ultima perioada, bancile incearca mai mult sa vanda crediteipotecare si au coborat, in unele cazuri, dobanzile anuale efectivepentru creditele in lei coborand chiar la o singura cifra.

Si creditul de consum este promovat in prezent de bancheri, careau inceput sa alearge dupa clienti pentru ca isi vad puse subpresiune sursele de venituri, insa cererea de credite din parteaclientilor ramane anemica. In februarie, de exemplu, bancile auverificat cu putin peste 100.000 de potentiali clienti care doreaucredite in bazele de date ale BNR, de zece ori mai putin decat inperioada de boom a creditarii.

"Se observa o schimbare de atitudine din partea bancilor, careau abandonat lupta pentru depozite si au reinceput sa promovezeprodusele de creditare. Aceasta schimbare a survenit datoritaexcesului de lichiditate creat in piata, cat si ca urmare adiminuarii portofoliilor de credite, ceea ce pune presiune asupraprofitabilitatii bancilor", noteaza Hancila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO