Bănci și Asigurări

Iosif Pop: Nu vand actiunile Romexterra la pretul din oferta

Iosif Pop: Nu vand actiunile Romexterra la pretul din oferta

Iosif Pop

14.08.2006, 19:35 451

Fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, actionar al Romexterra, banca aflata in curs de preluare de catre banca ungara MKB, sustine ca pretul oferit actionarilor Romexterra in cadrul tranzactiei de preluare este mic comparativ cu valoarea reala a bancii.
El a aderat la un grup de initiativa care cuprinde cateva zeci de actionari cu detineri cumulate de peste 10% la Romexterra si care sunt nemultumiti de pretul oferit de o companie din Cipru care ar urma sa transfere ulterior actiunile bancii ungare MKB.
Grupul ia in calcul negocieri directe cu ungurii de la MKB pe seama ofertei de preluare a Romexterra, dar si convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor Romexterra pentru a cere explicatii conducerii bancii asupra modului in care s-a realizat negocierea pentru vanzarea bancii.
Desi nu se obliga legal, prin semnarea adeziunii la grup, membrii spun ca nu isi vor vinde actiunile la pretul actual din cadrul ofertei.
"Este un punct comun al celor care adera la grup ca nu intentioneaza sa vanda la acest pret, dar aceasta este doar o obligatie morala. O alternativa pentru noi ar putea fi intrarea la negocieri cu banca ungara. De asemenea, grupul si-ar putea exprima dorinta de a convoca o Adunare Generala a Actionarilor in care sa ceara explicatii reprezentantilor bancii in privinta modului in care s-a negociat vanzarea bancii si a motivelor pentru care tranzactia se face prin Cipru", a declarat pentru ZF Iosif Pop.
El nu a dorit sa precizeze numarul de actiuni pe care il detine, insa a afirmat ca se numara printre primii 200 de actionari ai Romexterra.
Banca ungara MKB, detinuta la randul sau de banca germana BayernLB, a semnat un acord de principiu pentru preluarea Romexterra. Banca romaneasca nu are un actionar majoritar, actiunile fiind detinute de peste 100.000 de actionari, in principal salariati din industria de petrol si gaze.
Astfel, in cadrul operatiunii de preluare, actionarii bancii au primit oferte de cumparare a actiunilor la un pret de 6 lei/actiune, insa nu de la MKB, ci de la Demera Investments, o societate inregistrata in Cipru si ai carei actionari au ramas necunoscuti. Reprezentantii Romexterra sustin ca Demera este o societate de consultanta, fiind "aranjorul tranzactiei".
Unii dintre actionarii Romexterra suspecteaza insa ca MKB va prelua actiunile de la Demera la un pret mai mare, ceea ce ar insemna un profit substantial pentru societatea inregistrata in Cirpu.
La pretul de 6 lei/actiune, oferta societatii din Cipru evalueaza Romexterra la mai putin de trei ori valoarea contabila. In schimb, bancile listate la Bursa sunt evaluate chiar si la de peste sase ori valoarea contabila. O banca nelistata, Mindbank, a fost evaluata la 62 mil. euro in cadrul tranzactiei de preluare de catre grecii de la ATE Bank, in conditiile in care banca are o cota de piata de 0,27%, fata de cota de circa 0,9% pe care o are Romexterra.
Oferta societatii din Cipru ar putea esua in conditiile in care transferul actiunilor obiect al ofertei este conditionat de strangerea unor angajamente de vanzare reprezentand cel putin 50% plus o actiune din capitalul Romexterra. Oferta este valabila pana pe 23 septembrie si poate fi prelungita, conform contactelor de vanzare a actiunilor propuse actionarilor
Pop a declarat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, grupul de initiativa are in componenta pana acum actionari ai Romexterra care detin 10% din capitalul bancii. El a fost presedinte al Bancii Transilvania timp de zece ani, pana in 2002 cand a fost arestat pentru cateva zile in scandalul creditelor ilegale acordate de sucursala de la Bacau a bancii. Acuzatiile impotriva sa au fost retrase, iar Pop a actionat statul roman in judecata.
Unul dintre cei mai mari actionari ai Romexterra, Delta Asigurari, care detine 8,78% din actiunile bancii, a anuntat vineri ca va vinde intreaga participatie. Delta Asigurari ar urma sa primeasca 25,3 mil. lei (circa 7,2 mil. euro) .
Principalul actionar al Delta Asigurari este societatea Tabor Projects Limited, din Marea Britanie, cu 87,13%. Conform informatiilor vehiculate pe piata, in spatele acesteia s-ar afla omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Printre ceilalti actionari se numara Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, cu 12,86% din actiunile Delta Asigurari, alaturi de Gheorghe Supeala, Sorin Ovidiu Freciu si Marian Tudoroiu, cu cate o actiune fiecare.
Un alt actionar important al Romexterra, Petrom, nu a anuntat pana in prezent nicio decizie in privinta pachetului de 2% detinut la banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO