Bănci și Asigurări

Investitorii speculativi deschid pozitii pe curs, mizand pe aprecierea leului

30.08.2009, 17:00 21

Leul s-a apreciat usor la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce filiala londoneza a unei mari banci franceze a vandut circa 100 de milioane de euro pe piata locala, contribuind astfel la un val de interes care a intarit moneda nationala.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat vineri pana spre 4,21 lei pentru un euro, dupa ce in zilele precedente euro oscilase in jurul nivelului de 4,22 lei.

Aprecierea leului de la sfarsitul saptamanii trecute vine dupa o serie de rapoarte pozitive din partea analistilor marilor banci de investitii privind pietele emergente din estul Europei. Cei mai optimisti s-au aratat germanii de la Deutsche Bank, care anticipeaza ca euro va cobori la 4 lei in urmatoarele trei luni.

"O banca londoneza a vandut euro in pachete importante", a comentat un dealer.

La sfarsitul saptamanii trecute apetitul investitorilor internationali pentru regiune a fost stimulat si de vestile foarte bune privind evolutia economiei poloneze, care a reusit sa creasca cu 1,1% in trimestrul al doilea.

De altfel, zlotul a beneficiat in ultimele saptamani de o apreciere puternica in fata euro, cotatiile coborand vineri la 4,08 zloti pentru un euro, de la 4,17 zloti/euro la sfarsitul lunii trecute, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).

Apetitul investitorilor internationali pentru zlot a crescut semnificativ abia din vara. La inceputul lui iunie zlotul era sensibil mai depreciat fata de euro comparativ cu leul. Astfel, pe piata poloneza un euro se vindea cu 4,45 zloti, in timp ce la Bucuresti era tranzactionat la 4,2 lei, arata datele BCE.

Pe fondul imbunatatirii perceptiei investitorilor internationali asupra economiei poloneze, zlotul a reusit sa se aprecieze energic, recuperand astfel pe intreg deprecierea inregistrata in prima parte a lunii ianuarie, cand toate monedele de pe pietele emergente din regiune, inclusiv leul, au fost sub o presiune imensa. Daca in Polonia euro a urcat pana aproape de 5 zloti atunci, in Romania BNR a oprit cresterea cursului la niveluri de 4,3-4,35 lei pentru un euro.

Analistii straini noteaza acum ca leul a beneficiat intr-o masura mult mai mica decat monedele vecine de revenirea interesului investitorilor pentru regiune, de unde reiese si potentialul sau de apreciere. La inceputul lunii guvernatorul Mugur Isarescu nota ca prima jumatate a anului a adus ajustari semnificative atat pentru deficitul de cont curent, cat si pentru datoria externa pe termen scurt, la aceste corectii avand o contributie si deprecierea cursului. Totusi, imbunatatirea rapida a acestor indicatori fundamentali arata ca nu mai este nevoie de o depreciere suplimentara a cursului, a subliniat atunci guvernatorul.

Analistii locali mizeaza pe stabilitatea cursului, cel putin pana la alegerile prezidentiale, insa nu vad loc pentru aprecieri semnificative.

Principalul atu al leului - nivelul ridicat al dobanzilor - se va estompa treptat, in conditiile in care BNR este pe o traiectorie clara de reducere a dobanzii-cheie, pe fondul contractiei drastice a economiei. In trimestrul al doilea economia s-a contractat cu 8,8%, iar majoritatea prognozelor arata ca trimestrul al treilea va aduce o scadere chiar mai mare. BNR a redus dobanda-cheie de la 10,25% pe an la inceputul anului la 8,5% pe an in prezent, in conditiile in care inflatia a incetinit la putin peste 5% in iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO