Bănci și Asigurări

Inundatie de bani in afara bancilor

27.01.2006, 19:42 23

Numerarul aflat in circulatie in afara sistemului bancar a urcat la 11,7 miliarde de lei (echivalentul a 3,1 miliarde de euro) in luna decembrie, in crestere cu aproape 13% fata de luna precedenta.

Aceasta crestere impinge expansiunea numerarului la aproape 60% pe parcursul lui 2005. Luna decembrie a adus astfel o crestere cu mult peste media lunilor precedente, in conditiile in care febra sarbatorilor a scos mai multi bani din conturi. Acest comportament survine si in conditiile in care utilizarea cardurilor ca instrument de plata este inca marginala, vasta majoritate a clientilor preferand sa plateasca cu numerar. Totusi, datele organizatiilor de plata arata ca ponderea utilizarii cardurilor la plati a crescut constant in ultimii ani.

Sfarsitul de an a adus totodata cresteri si in cazul numerarului aflat in casieriile bancilor, cat si al disponibilului de la BNR.

Pe de alta parte, scaderea dobanzilor a facut ca tot mai putine fonduri sa fie orientate spre depozitele bancare, fiind reorientate in schimb spre consum.

Astfel, ponderea detinuta de numerarul care circula in afara sistemului bancar in totalul masei monetare a crescut usor pe parcursul anului trecut, reflectand totodata si intensificarea tranzactiilor pe zona de retail.

Cresterea volumului de numerar nu a avut insa o evolutie constanta, pe parcursul lui 2005 aparand mai multe perioade de stabilitate, urmate de cresteri bruste, cum a fost cea din decembrie.

Pe de alta parte, banca centrala a fost nevoita anul trecut sa arunce tot mai multa moneda in piata, pentru a achizitiona surplusul de valuta, alimentat de investitiile speculative, dar si de remiterile celor plecati la munca in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO