Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo se gandeste la achizitii in Romania

17.04.2007, 19:34 73

Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, rezultata prin fuziunea dintre Banca Intesa si Sanpaolo IMI, ia in considerare cresterea operatiunilor din Romania si prin achizitii, pe langa investitiile pentru crestere organica, potrivit planului de afaceri pe perioada 2007-2009 aprobat de Consiliul de Supraveghere.
Alaturi de Rusia, Romania este piata cu cea mai slaba prezenta in cadrul diviziei internationale a bancii italiene, insa in ambele cazuri sunt prevazute "obiective de crestere puternica".
"Penetrarea este inca limitata. Anticipam o crestere semnificativa, atat ca volume cat si din punct de vedere al cotei de piata, pe anumite zone geografice, pe baza unei retele de distributie extinse, a utilizarii integrale a celor mai bune practici comerciale si de creditare ale grupului, precum si prin luarea in considerare a unor oportunitati exogene de crestere", se spune in planul de afaceri al Intesa Sanpaolo.
Banca Intesa, unul dintre competitorii pentru privatizarea BCR, ajunge acum in Romania in urma fuziunii cu Intesa Sanpaolo. Relansarea operatiunilor locale va fi mai simpla in conditiile in care nu este nevoie si de o fuziune pe piata romaneasca, asa cum se intampla in alte tari din regiune.
Cu o capitalizare bursiera de circa 74 mld. euro, noul grup italian detine active de peste 576 miliarde de euro, mai mult de 7.000 de unitati si un portofoliu de 18,1 milioane de clienti, dintre care 7 milioane in afara Italiei. In acest context, Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai puternice grupuri financiare europene prezente in Romania.
Dupa fuziunea dintre UniCredit si HVB, este pentru a doua oara cand o tranzactie de nivel continental influenteaza si piata locala. Ramane de vazut care vor fi urmarile locale ale tranzactiei in care ar putea fi implicata banca olandeza ABN Amro.
Intr-o prima faza, italienii de la Intesa Sanpaolo ar putea sa-si imbunatateasca prezenta pe piata locala daca vor reusi sa preia CR Firenze, un jucator italian regional, care a achizitionat anul trecut Daewoo Bank.
Intr-un interviu acordat Financial Times, seful Intesa SanPaolo, Corrado Passera, a spus ca grupul a inaintat o oferta de preluare pentru CR Firenze, dar cauta si oportunitati de achizitii de banci in Europa de Est, in timp ce pe pietele din vest este interesat de preluarea unor afaceri de administrare a activelor.
Sanpaolo IMI a intrat pe piata romaneasca in 2003, prin achizitia West Bank, un jucator de dimensiuni mici, cu afaceri concentrate in zona Transilvaniei. Intre timp banca s-a dezvoltat, ajungand la active de 328 milioane de euro (reprezentand insa numai 0,7% din piata) si o retea teritoriala de 38 de unitati.
Dupa fuziunea de la sfarsitul anului trecut, Intesa a ajuns sa fie prezenta indirect pe piata locala, dupa ce incercase sa intre, insa fara succes, prin achizitia BCR.
De la fuziunea dintre Sanpaolo si Intesa din toamna trecuta si pana acum, singura miscare anuntata la Sanpaolo Romania a fost aducerea unui nou sef, Nicola Calabro, in locul lui Marco Capellini. De altfel, perioada a fost mai mult dedicata reorganizarii structurilor in grup, planurile de dezvoltare urmand sa fie elaborate abia intr-o faza ulterioara. Cu toate acestea, conducatorii bancii din Romania au primit sarcina de a elabora planuri mai agresive de crestere organica, piata locala fiind considerata una importanta pentru grup.
De la inceputul anului, Sanpaolo IMI a derulat campanii agresive de recrutare de personal, pentru o gama larga de posturi, inclusiv de conducatori de sucursale. Planurile mai vechi de expansiune vizau dezvoltarea retelei pana la 75-80 de unitati la sfarsitul anului viitor. Chiar in eventualitatea in care preluarea CR Firenze va avea succes, impactul pe piata locala va fi modest, intrucat CR Firenze Romania este de asemenea un jucator de mici dimensiuni, cu o cota de piata de numai 0,1%, la sfarsitul anului trecut si o retea de 17 unitati teritoriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO