Bănci și Asigurări

Interviu exclusiv ZF. Jacob Gyntelberg, director în EBA: Chiar şi în cazul unui declin economic major, băncile din UE sunt bine capitalizate, o criză financiară nu le va afecta

Interviu exclusiv ZF. Jacob Gyntelberg, director în EBA:...

Autor: Claudia Medrega

02.10.2023, 00:07 816

Băncile din UE rămân suficient de capitalizate pentru a continua să susţină economia şi în perioadele de stres sever şi nici măcar în cazul unui declin economic major nu par să existe indicii concrete deocamdată că o criză financiară va afecta sectorul bancar din UE/SEE în următoarele luni, spune Jacob Gyntelberg, directorul departamentului de analiză economică şi de risc din cadrul Autorităţii Bancare Europene (EBA).

„După cum arată testul de stres al EBA, băncile UE/SEE sunt bine capitalizate. În plus, majoritatea băn­cilor deţin rezerve substanţiale de lichiditate. În acelaşi timp, există o incertitudine economică în creştere“, a spus Jacob Gyntelberg într-un interviu acordat ZF.

Rezultatele testelor de stres din acest an derulate de EBA au arătat că băncile europene rămân rezistente într-un scenariu advers care combină elemente precum o recesiune severă în UE şi la nivel global şi creşterea ratelor dobânzilor.

Iar această rezilienţă a băncilor din UE reflectă parţial o poziţie solidă a capitalului la începutul exerciţiului de stres test.

Testele de stres pentru bănci au început să fie derulate periodic în Europa după criza financiară globală din 2008/2009.

“În ciuda pierderilor combinate de 496 mld. euro, băncile din UE rămân suficient de capitalizate pentru a continua să susţină economia şi în perioadele de stres sever. Cu toate acestea, nivelul ridicat actual de incertitudine macroeconomică arată cât de important este să rămânem vigilenţi. Atât autorităţile de supraveghere, cât şi băncile ar trebui să fie pregătite pentru o posibilă înrăutăţire a condiţiilor economice”, a mai spus directorul din EBA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO