Bănci și Asigurări

Institutul Bancar Român a lansat două cursuri - de bancher certificat şi de ofiţer de conformitate

Institutul Bancar Român a lansat două cursuri - de bancher certificat şi de ofiţer de conformitate

Autor: Claudia Medrega, Sorin Pâslaru

24.11.2011, 18:08 3238

"Acum este nevoie de profesionalism şi onestitate în industria bancară. De aceea am adus cele două cursuri în România. Ştiu că traversaţi o perioadă dificilă, dar întotdeauna merită să investiţi în profesie, pentru a avea o capacitate concurenţială mai mare pe piaţa muncii. Am reuşit să aduc două calificări de notorietate globală", a spus marţi seară Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român, la lansarea celor două cursuri.

Analistul sau ofiţerul de conformitate, o profesie puţin puţin cunoscută chiar în industria bancară, are ca responsabilitate principală verificarea conformităţii cu legislaţia a produselor dezvoltate de bancă, precum şi a orică­rei proceduri bancare sau a relaţiei cu clienţii.

William Howard, preşedintele International Compliance Association, a spus că bancherii români au standarde bune locale, dar au nevoie de o dimensiune internaţională.

"Cea mai mare preocupare pe plan global pentru bancheri şi reglementatori sunt acum clienţii cu mare poten­ţial de risc. De asemenea, sunt persoanele publice care pot deveni subiect de corupţie, precum şi criminalitatea informatică. Se estimează că sumele provenite la nivel mondial din mită se ridică la 40 miliarde de euro anual", a spus William Howard.

Preşedintele ICA a mai spus că în goana după profituri multe organizaţii bancare şi-au luat prea multe riscuri. "A fost o cultură a lăcomiei. Avem nevoie de o nouă cultură, a profesiei", a spus Howard.

Programul de pregătire în funcţia de ofiţer de conformitate este împărţit pe trei niveluri, ultimul presupunând obţinerea titlului de profesionist în conformitate, echivalent cu studiile postuniversitare. De asemenea, vor mai fi disponibile programe în sectorul prevenirii spălării banilor şi contra finanţării terorismului şi în domeniul prevenirii criminalităţii financiare, structurate tot pe trei niveluri. Într-un departament de conformitate al unei bănci mari lucrează circa 15 experţi în conformitate.

Doru Bulata, director executiv al Departamentului de Conformitate din cadrul BCR, este unul dintre puţinii bancheri români care au obţinut deja un asemenea certificat, la Londra. "Această profesie bancară a apărut în Statele Unite în 1968 şi a fost adusă în România după privatizarea marilor bănci. Un analist de conformitate trebuie să fie pragmatic, să aplice soluţii simple la situaţii complexe, să identifice riscul unor sancţiuni legale şi să monitorizeze fiecare produs lansat de bancă dacă este conform legislaţiei bancare", a spus Bulata.

Petru Rareş de la IBR a mai spus că prima grijă a oricărui bancher este să cunoască legislaţia.

"Aceste programe nu sunt destinate numai angajaţilor din domeniul de conformitate. Ca profesionişti, ca să faceţi faţă concurenţei trebuie să fiţi tot timpul informaţi. Necu­noaşterea reglementărilor vă obturează posibilitatea de a promova. În 2010, 248 directori executivi din cele 40 de bănci au fost intervievaţi la BNR la supraveghere şi 44 nu au trecut testul. 36 dintre aceştia au făcut un curs intensiv, iar 30 dintre ei au reuşit a doua oară la examen. Însă şase au decis să nu mai continue. Şi atenţie, băncile centrale vor cere şi şefilor de serviciu în curând un exame similar. Tot timpul să deschideţi dimineaţa site-ul bnr.ro să vedeţi ce mai este nou în reglementare", a spus Petru Rareş.

El a mai spus că a obţinut acordul Bancpost pentru un credit care să finanţeze aceste cursuri în lei, la o dobândă de 6,5% pe an în limita echivalentului de 10.000 de euro pe o perioadă de 5 ani.

Simon Thompson, CEO al Chartered Institute of Bankers in Scotland, a subliniat că trebuie acceptat faptul că există o lipsă de încredere în bancheri. "Vrem să reclădim încrederea şi prin reglementări. Avem nevoie de reglementări mai bune, de reforme structurale, dar acestea nu sunt suficiente pentru reclădirea încrederii. Încrederea în instituţii ajută la reclădirea încrederii în industria financiară. Dar, este nevoie şi de reclădirea încrederii în indivizi, nu doar în instituţii", a declarat Simon Thompson. El a amintit că se pune prea mare accent pe capitalul financiar în privinţa băncilor, însă nu şi pe capitalul uman.

Institutul Bancar Român va începe o colaborare cu Chartered Institute of Bankers in Scotland, care este cel mai vechi institut bancar din lume şi singurul institut bancar profesional rămas în Marea Britanie.

Chartered Banker este un program profesional care combină teoria şi practica.

Chartered Banker MBA vizează manageri şi directori din bănci şi alte organizaţii de servicii financiare. Chartered Banker MBA poate să fie obţinut în doi ani. Structura Chartered Banker MBA include două părţi cu opt module obligatorii şi patru module opţionale pentru a obţine cele 180 de credite necesare. În categoria modulelor obligatorii figurează, printre altele, Managementul riscului în instituţiile financiare, Etică profesională şi Reglementare, Metode de cercetare, Resurse umane sau Comportament organiza­ţional.

Fiecare modul Chartered Banker costă 1.395 de lire sterline

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO