Bănci și Asigurări

Injectii de capital de 27 mil. euro pe piata IFN-urilor

17.04.2008, 20:41 21

Inceputul de an a adus injectii importante de capital pentru institutiile financiare nebancare (IFN) detinute de Eurobank - actionarul Bancpost, BRD-SocGen, BNP Paribas si Banca Transilvania, suma totala ridicandu-se la 27,5 milioane de euro, arata datele ONRC.
Cea mai consistenta majorare de capital au operat-o grecii de la EFG Eurobank, care au adus in ianuarie 11,3 mil. euro la capitalul diviziei de leasing, EFG Leasing.
Si gigantul francez BNP Paribas a injectat 8,4 mil. euro in filiala locala a diviziei sale de credite de consum, Cetelem IFN. De altfel, Cetelem este cel mai mare jucator de pe piata locala a societatilor de credit de consum, cu un sold al finantarilor de 226 mil. euro la sfarsitul anului trecut. Exprimat in lei, soldul creditelor acordate a urcat anul trecut cu 77%, pana la 816 mil. lei. Cele doua companii intra in topul celor mai mari zece majorari de capital realizate in luna ianuarie, potrivit datelor ONRC.
Si Societe Generale, singurul grup francez care opereaza o banca pe piata locala, a majorat la inceputul anului capitalul social al subsidiarei specializate in acordarea de credite de consum. BRD-Finance, o companie detinuta de BRD si Franfinance (divizia specializata a SocGen), a primit in ianuarie o infuzie de capital de 6,6 mil. euro. Compania a incheiat anul trecut cu un sold al creditelor acordate de 608 mil. lei (168 mil. euro), in crestere cu 40% in lei, fata de decembrie 2007.
Compania de Factoring, o societate specializata in oferirea de servicii de factoring detinuta in parteneriat de Banca Transilvania si banca austriaca Intermarket Bank, si-a majorat capitalul cu 1,1 mil. euro in ianuarie. Piata de factoring este dominata de bancile mari din sistem (BRD, BCR si UniCredit Tiriac), care ofera astfel de servicii prin intermediul unor divizii specializate. In urma cu mai bine de un an ING si Banca Transilvania au lansat companii separate pentru oferirea de servicii de factoring, care s-au orientat pe nisa finantarii creantelor IMM-urilor.
BNR a inregistrat toate institutiile financiare nebancare, iar pe cele cu activitati consistente se obliga sa raporteze trimestrial informatii financiare detaliate. Totusi, datele privind piata IFN-urilor sunt rare, in conditiile in care BNR publica doar foarte rar astfel de rapoarte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO