Bănci și Asigurări

Inghesuiala mare la ofertele de credite pe termene lungi

08.03.2005, 00:00 11

HVB Bank a anuntat ieri lansarea unui credit pentru nevoi personale, prin care acorda finantari de pana la 50.000 de euro (sau echivalentul in dolari), pe o perioada de pana la 12 ani.


Tot ieri, BCR a modificat conditiile de acordare a Maxicredit, produs prin care ofera acum finantari de pana la 30.000 de euro, rambursabili in maximum 20 de ani.


Scaderea dobanzilor la credite, care duce implicit la scaderea ratei lunare de rambursat, permite bancilor sa acorde imprumuturi de valoare mai mare. Extinderea perioadei de rambursare are acelasi efect, perioada mai mare de esalonare a platilor permitand contractarea unor imprumuturi mai mari fara a se depasi plafonul de 30% din veniturile lunare nete certe pentru rata. Aceasta explica dezvoltarea rapida a acestei piete, in contextul in care clientii solicita finantari tot mai mari.


HVB percepe la aceste credite o dobanda variabila, care este in prezent de 9,5% pe an, atat la euro, cat si la dolar. Pentru a putea sa contracteze un asemenea imprumut, solicitantul trebuie sa aiba in pirmul rand un venit lunar de minimum 10.000.000 de lei (1.000 lei noi). Pentru garantarea imprumutului, HVB solicita ipoteca asupra unui imobil sau cash colateral (gaj asupra unui depozit), asigurare de viata, asigurare a imobilului cu care se garanteaza imprumutul si cesionarea veniturilor debitorului in favoarea bancii. Asigurarea de viata este oferita gratuit de banca, daca solicitantul indeplineste conditiile standard de subscriere a riscului. Valoarea creditului nu poate depasi insa 65% din valoarea imobilului ipotecat sau 90% din valoarea depozitului colateral. Rata lunara nu poate depasi 30% din veniturile lunare certe nete (fara obligatiile financiare), iar suma tuturor ratelor nu poate sa reprezinte mai mult de 60% din veniturile lunare certe.


BCR acorda creditul fara avans sau girant, dar solicita de asemenea ipoteca asupra unui imobil drept garantie. Pentru imprumuturile in lei, dobanda perceputa de banca este de 17%, insa poate varia in timp. BCR ofera de asemenea un credit de pana la 10.000 de euro (echivalent in lei, rambursabil in zece ani), pentru care nu solicita garantii ipotecare.


Piata creditelor de consum cu termene de peste 10 ani devine tot mai aglomerata, dupa ce recent Volksbank a lansat un produs asemanator, prin care ofera finantari de pana la 20.000 de euro, pe o perioada de pana la 15 ani. Banca Romaneasca ofera inca de anul trecut imprumuturi de pana la 15.000 de euro, insa pe un termen de maximum sapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO