Bănci și Asigurări

Inghesuiala la oferta de obligatiuni a Bancii Mondiale

13.09.2006, 19:53 26

Oferta publica de obligatiuni in lei a Bancii Mondiale, prin BIRD, in valoare de 525 de milioane de lei (circa 150 de milioane de euro) va fi suprasubscrisa cu circa 20%, conform declaratiilor reprezentantilor sindicatului de intermediere. Ieri a fost ultima zi in care investitorii puteau subscrie in cadrul ofertei, insa pana ieri seara nu fusesera centralizate toate cererile primite de la investitori.
"Ordinele de subscriere nu au fost inca centralizate, dar, conform situatiei preliminare pe care o avem, oferta va fi suprasubscrisa cu circa 20%", a declarat pentru ZF Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Oferta a fost intermediata de un sindicat format din ABN Amro Bank si societatea de brokeraj Intercapital Invest. Banca Mondiala a lansat la finalul lunii august o emisiune de obligatiuni in lei, in valoare de 525 de milioane de lei (circa 150 mil. euro), cu scadenta pe trei ani si cu o dobanda fixa de 6,5%.
Dobanda a fost considerata initial de multi analisti drept redusa, nivelul cererilor de cumparare a depasit valoarea ofertei. Dobanzile pe termene scurte la lei de pe piata romaneasca se situeaza in prezent pana la 8%, iar Banca Nationala atrage de la bancile comerciale depozite la o luna cu pana la 8,75% pe an. In plus, randamentul pe care investitorii il vor avea va fi mai mic decat dobanda de 6,5%, intrucat acestia vor plati in plus peste valoarea nominala a obligatiunilor cumparate si un comision de 0,3%.
Pe de alta parte, pe piata nu exista un reper privind dobanda la trei ani la lei, in conditiile in care Ministerul de Finante nu a mai emis titluri de stat de mai bine de un an.
Titlurile vor primi ratingul emitentului, potrivit comunicatului intermediarilor. BIRD are ratingul "AAA" atribuit de Standard & Poor's, respectiv "Aaa", dat de Moody's Investor Service. Riscul obligatiunilor este considerat mai mic fata de cel al titlurilor de stat romanesti, ratingul pentru datoria de stat pe termen lung a Romaniei acordat de S&P fiind BBB. Nivelul de subscriere in cadrul ofertei nu este insa o problema pentru Banca Mondiala intrucat ABN Amro se angajase in cadrul prospectului de emisiune sa cumpere obligatiunile ramase nesubscrise. Nu este clar insa daca banca nu a participat totusi in oferta. Nivelul final al subscrierilor urmeaza sa fie publicat astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO