Bănci și Asigurări

ING: Scumpirea alimentelor ar putea să forţeze BNR să urce dobânda-cheie

ING: Scumpirea alimentelor ar putea să forţeze BNR să urce dobânda-cheie

Autor: Liviu Chiru

12.10.2010, 11:40 25

Presiunile de creştere a preţurilor la produsele alimentare arputea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie la leu, de laminimul istoric de 6,25% pe an în prezent, la începutul anuluiviitor, apreciază Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef alING Bank.

"BNR a supraestimat impactul majorării TVA (de la 19% la 24%,aplicată din iulie - n. red.), dar până acum a ignorat preţurile laprodusele alimentare. Asta înseamnă că pe viitor ar putea să fiesuprinsă de o inflaţie mai mare, care nu este însă determinată deTVA", spune Chideşciuc. Inflaţia anuală a urcat la 7,8% înseptembrie, faţă de 7,6%, cât anticipau analiştii.

El se aşteaptă ca banca centrală să menţină dobânda la nivelulactual la şedinţa programată pe 2 noiembrie, ultima din acest an,însă există riscul unei majorări în primul trimestru din2011.

Chideşciuc consideră că inflaţia peste aşteptări din septembrie(0,56%, faţă de 0,4%, cât aşteptau analiştii) nu mai reprezintă unefect al majorării TVA, ci a fost determinată de scumpireaalimentelor, determinată de creşterea preţurilor pe planinternaţional, dar şi de producţia locală mai slabă, în urmainundaţiilor din vară.
"Accelerarea inflaţiei şi escaladarea aşteptărilor inflaţioniste arputea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie în primul trimestrual anului următor, chiar dacă economia nu îşi va reveni", afirmăChideşciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO