Bănci și Asigurări

ING renunta la avansul pentru ipotecarele in lei

19.07.2007, 18:17 11

ING Bank Romania accepta sa acorde credite ipotecare in lei fara avans pentru clientii cu venituri mari, in timp ce nivelul maxim de indatorare al unui client a fost majorat de la 40% la 60% din venitul net al aplicantului pentru toate tipurile de credite.
In cazul creditelor de nevoi personale cu garantie ipotecara in lei, clientii pot obtine acum finantari de pana la 100% din valoarea imobilului ipotecat.
Contactati de ZF, reprezentantii bancii au precizat ca obtinerea unui credit ipotecar fara avans depinde de profilul financiar al fiecarui client, nefiind prestabilit un venit lunar minim eligibil. "In acordarea creditelor, ING Bank tine cont de fiecare situatie si solicitare in parte si fiecare caz este analizat separat", sustin oficialii bancii.
ING Bank Romania este sucursala a ING Bank N.V Amsterdam si nu se mai supune reglementarilor prudentiale ale BNR, insa concurenta a determinat banca sa se alinieze miscarilor de relaxare a creditarii. "In conditiile cresterii competitiei, diversificarea si flexibilitatea sunt elemente cheie", spune Albert Roggemans, seful diviziei ING Retail Banking.
In primavara, oficialii ING, ca si cei ai BRD, excludeau varianta acordarii de credite ipotecare fara avans, ceea ce le-a adus si laude din partea guvernatorului BNR, insa dorinta de a avea o pozitie concurentiala puternica a avut castig de cauza.
ING precizeaza insa ca acei clienti care dispun de un avans de minimum 15% la contractarea unui credit ipotecar sau a unui credit de nevoi personale cu garantie ipotecara in lei vor beneficia de o rata a dobanzii mai mica.
Pentru creditul ipotecar in lei cu avans intre 0 si 15%, dobanda standard este de 12,5% (9% dobanda "preferentiala"), respectiv de 12% (8,5% dobanda "preferentiala") in cazul achitarii unui avans de peste 15%. La creditul ipotecar in euro dobanda standard este de 10% (varianta "preferentiala" de 6,75%). La creditul de nevoi personale cu ipoteca in lei: 9% pentru 85-100% din valoarea imobilului ipotecat, 8,5% pentru un credit de sub 85% din aceeasi valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO