Bănci și Asigurări

ING, profit de 65 milioane de lei în T1. Creditarea a crescut cu 15%

ING, profit de 65 milioane de lei în T1. Creditarea a crescut cu 15%

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

18.06.2012, 00:03 210

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, şi-a majorat portofoliul de credite cu 15% în primul trimestru, până la 10,2 miliarde de lei (2,3 mld. euro), creşterea fiind susţinută de finanţările acordate companiilor.

"Cea mai mare parte a creditelor acordate sunt finanţări corporate. După trei ani de criză ne-au rămas în portofoliu clienţi care au rezistat şi chiar au crescut şi care acum au nevoie de fi­nanţare. Ne pregătim de o perioadă post-recesiune pentru că situaţia dificilă din economie nu se va mai prelungi prea mult", a spus Mişu Negriţoiu, CEO al ING Bank.

Banca deţinea la finalul lunii martie active de 17 miliarde de lei (3,9 mld. euro), în creştere cu 20% faţă de luna decembrie şi o cotă de piaţă de 4,7%. ING avea la finalul primului trimestru o rată de acoperire confortabilă a portofoliului de credite cu depozitele atrase, de 95%. Volumul depozitelor a crescut cu 4% faţă de finalul anului trecut şi a ajuns la 10,7 mld. lei (2,4 mld. euro). "Băncile sunt tot mai legate de pieţele pe care operează şi nu de acţionari. Ne focalizăm pe economisiri şi depozite."

Creşterea bilanţului a permis băncii să obţină venituri mai mari din dobânzi şi comisioane. Astfel, venitul net al ING s-a ridicat la 199 milioane de lei (46 mil. euro) în primele trei luni, fiind în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Creşterea portofoliului este rezultatul eforturilor noastre, dar şi al condiţiilor din piaţă pentru că sunt multe bănci care îşi reduc expunerea", a precizat Ne­griţoiu. ING şi-a majorat profitul brut cu o treime faţă de perioada corespunzătoare din 2011 şi a ajuns la 62 milioane de lei (14,2 mil. euro).

Şeful ING afirmă că pe segmentul persoanelor fizice, activitatea băncii s-a concentrat pe vânzarea de credite de consum şi ipotecare în lei şi pe încurajarea tranzacţiilor electronice. "Am avut succes cu creditele imobiliare în lei."

Banca a redus în ultimele luni dobânzile la creditele ipotecare în lei, ajungând cu dobânda efectivă pe palierul de 7% pe an. Ipotecarele în lei au fost evitate mult timp de către clienţi tocmai din cauza dobânzilor mult mai mari decât la valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO