ING, profit de 65 milioane de lei în T1. Creditarea a crescut cu 15%

Autor: Ciprian Botea 18.06.2012

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, şi-a majorat portofoliul de credite cu 15% în primul trimestru, până la 10,2 miliarde de lei (2,3 mld. euro), creşterea fiind susţinută de finanţările acordate companiilor.

"Cea mai mare parte a creditelor acordate sunt finanţări corporate. După trei ani de criză ne-au rămas în portofoliu clienţi care au rezistat şi chiar au crescut şi care acum au nevoie de fi­nanţare. Ne pregătim de o perioadă post-recesiune pentru că situaţia dificilă din economie nu se va mai prelungi prea mult", a spus Mişu Negriţoiu, CEO al ING Bank.

Banca deţinea la finalul lunii martie active de 17 miliarde de lei (3,9 mld. euro), în creştere cu 20% faţă de luna decembrie şi o cotă de piaţă de 4,7%. ING avea la finalul primului trimestru o rată de acoperire confortabilă a portofoliului de credite cu depozitele atrase, de 95%. Volumul depozitelor a crescut cu 4% faţă de finalul anului trecut şi a ajuns la 10,7 mld. lei (2,4 mld. euro). "Băncile sunt tot mai legate de pieţele pe care operează şi nu de acţionari. Ne focalizăm pe economisiri şi depozite."

Creşterea bilanţului a permis băncii să obţină venituri mai mari din dobânzi şi comisioane. Astfel, venitul net al ING s-a ridicat la 199 milioane de lei (46 mil. euro) în primele trei luni, fiind în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Creşterea portofoliului este rezultatul eforturilor noastre, dar şi al condiţiilor din piaţă pentru că sunt multe bănci care îşi reduc expunerea", a precizat Ne­griţoiu. ING şi-a majorat profitul brut cu o treime faţă de perioada corespunzătoare din 2011 şi a ajuns la 62 milioane de lei (14,2 mil. euro).

Şeful ING afirmă că pe segmentul persoanelor fizice, activitatea băncii s-a concentrat pe vânzarea de credite de consum şi ipotecare în lei şi pe încurajarea tranzacţiilor electronice. "Am avut succes cu creditele imobiliare în lei."

Banca a redus în ultimele luni dobânzile la creditele ipotecare în lei, ajungând cu dobânda efectivă pe palierul de 7% pe an. Ipotecarele în lei au fost evitate mult timp de către clienţi tocmai din cauza dobânzilor mult mai mari decât la valută.