Bănci și Asigurări

ING: BNR a utilizat 400-500 milioane euro pentru a susţine leul în luna februarie

ING: BNR a utilizat 400-500 milioane euro pentru a susţine leul în luna februarie

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

02.03.2011, 11:22 49

Banca Naţională a României (BNR) a utilizat în februarie 400-500milioane de euro din rezerve pentru a susţine leul, după ce afolosit anul trecut 3-4 miliarde de euro pentru stabilitateacursului euro/leu, estimează analiştii ING Bank România, conformMediafaxBusiness.

"Rezervele internaţionale au scăzut cu 600 milioane de euro încursul lunii februarie, la 32,1 miliarde de euro. Faptul că undeclin de doar 150 milioane de euro este explicat de evoluţiacursului valutar sugerează că banca centrală a utilizat o sumăimportantă din rezerve pentru a susţine leul în timpul luniitrecute. Estimăm că această sumă se ridică la 400-500 milioane deeuro, dar vom ajusta acest nivel după ce vor fi publicate mai multedate", se arată într-un raport al analiştilor ING BankRomânia.

Analiştii notează că intervenţiile pe piaţa valutară au părutprobabil în ultimele două săptămâni, iar datele publicate marţi debanca centrală au oferit o confirmare a acestor măsuri.

"Asemenea acţiuni pot fi explicate şi prin majorarea recentă aratelor dobânzilor pe termen scurt şi ar putea indica dorinţa BNRde a fi un creditor net al sistemului bancar. O ipoteză se referăla concentrarea mai puternică pe inflaţie. După încurajarea unuimediu cu exces de lichiditate în majoritatea anului trecut, bancacentrală ar putea absorbi rezervele în exces pentru a atrage ratelede pe piaţa interbancară mai aproape de dobânda de politicămonetară, într-o încercare de a tempera inflaţia", explicăanaliştii băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO