Bănci și Asigurări

ING Bank: Rezultatele economiei la T3 sunt mult sub aşteptatul model de creştere în „V”. Recuperarea va fi mai lentă şi mai de durată

ING Bank: Rezultatele economiei la T3 sunt mult sub...

Autor: Iulian Anghel

13.11.2020, 12:24 326

Recuperarea economică este mult sub ceea ce ar justifica pretenţia unei evoluţii în „V”. Datele din trimestrul al treilea arată că drumul către creştere va fi mai lent şi de mai lungă durată, comentează Valentin Tătaru, economist ING Bank, cifrele prezentate vineri de Institutul Naţional de Statistică referitoare la evoluţie PIB în T3 şi la nouă luni.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică,  în trimestrul trei din 2020, economia a avut o creştere de 5,6% faţă de T2, după o cădere în T2 faţă de T1 de 12,2%. În trimestrul al treilea, economia României a înregistrat o scădere de 6% faţă de perioada similară a lui 2019. La la nivelul primelor nouă luni, PIB-ul s-a contractat cu 5,1%, an/an.

“Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că economia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al patrulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lucru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că măsurile restrictive adoptate de România (în faţa pandemiei – n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru.”

ING îşi revizuieşte însă estimarea de creştere de la 5,2% pentru 2021, la 4,1%, o revizuire legată de prognoza de creştere mai redusă, ca urmare a noilor restricţii din UE ce vor deteriora comenzile de export pentru România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO