LIVE: ZF Produs în România: Cum au evoluat afacerile şantierelor navale Damen Galaţi şi Damen Mangalia? Ce planuri de dezvoltare are Grup Şerban Holding, companie activă în mai multe domenii din agricultură? Urmăriţi o discuţie cu Gheorghe Savu, director la Damen România şi Ovidiu Bucătaru, director financiar al Grup Serban Holding.
Bănci și Asigurări

ING Bank: PIB-ul României nu s-a prăbuşit chiar atât de rău în T2, dar recuperarea economică va fi de mai lungă durată

Scăderea economică din T2 faţă de T1, de 12,3%, este în linie cu aşteptările pieţei. Sunt date „uşor pozitive”, dar nu sunt suficiente pentru a modifica prognoza ING Bank România de contracţie a PIB de 5,5% în 2020, arată Valentin Tătaru, economist al băncii. Mai mult, prognoza de creştere din 2021 de 7,1% a fost redusă de ING România la 5,2%, din cauză că, spune Valentin Tătaru, revenirea economică pare mai de lună durată decât se aştepta.

INS a publicat astăzi datele-semnal ale evoluţiei produsului intern brut care arată că  economia a înregistrat în cel de-al doilea trimestru din acest an o scădere de 10,5%, faţă de perioada similară din 2019.

Comparativ cu T1/2020, produsul intern brut a fost în termeni reali mai mic cu 12,3%. În S1/2020, economia s-a contractat cu 4,7%, pe seria brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Toate componentele economiei – cu excepţia construcţiilor – au contribuit la evoluţia negativă a PIB, arată seriile lunare de date ale INS.

Valentin Tătaru remarcă, totuşi, că investiţiile totale s-au contractat cu mai puţin decât era de aşteptat, având în vedere accelerarea investiţiilor publice din acest an.

„Deşi datele PIB de astăzi nu au fost neapărat o surpriză pozitivă, ele confirmă un anumit grad de rezistenţă economică.”

Cu toate acestea, adaugă economistul, există semne că acest lucru ar putea conduce la o revenire mai plata în formă de „V”, ceea ce înseamnă că recuperarea ulterioară din al treilea şi al patrulea trimestru va fi mai lentă, mai cu seamă din cauza felului în care evoluează pandemia.

„Prin urmare, ne menţinem prognoza de creştere din acest an la  minus 5,5% şi reducem prognoza de creştere pentru 2021 de la 7,1% la 5,2% întrucât pare că recuperarea va fi mai de durată decât ne aşteptam iniţial.”

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.