Bănci și Asigurări

ING a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 6,1% la 4,7%

ING a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 6,1% la 4,7%

Autor: Claudia Medrega

12.07.2011, 13:40 367

ING Bank a operat o modificare semnificativă a prognozei deinflaţie pentru sfârşitul acestui an, de la 6,1%, la 4,7%, dupăanunţarea datelor pe iunie care au indicat diminuarea inflaţiei sub8%.

Ieftinirea surprinzătoare a produselor alimentare în iunie a dusla scăderea preţurilor de consum cu 0,3% faţă de luna mai, astfelcă România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doiani. Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunarăde 0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%.

Factorii care au determinat analiştii ING Bank să modificeprognoza sunt eroarea de prognoză pentru inflaţia din iunie,decizia ANRE de a menţine preţurile la gaze pentru consumatoriicasnici şi anul agricol bun.

Pentru luna iulie, analiştii ING anticipează coborârea inflaţieila 5,2%.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară aintervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Având în vedere evoluţiainflaţiei din iunie, analiştii au adus în discuţie şi posibilitatearevizuirii prognozei oficiale de inflaţie spre 4,3-4,5%.

În acest an banca centrală a stabilit o ţintă de inflaţie de 3%plus/minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO