Bănci și Asigurări

Informatiile de risc bancar sunt mai scumpe

06.06.2001, 00:00 20



Pentru informatiile de risc bancar transmise de catre Centrala Riscurilor Bancare (BNR) incepand cu a doua jumatate a lunii mai bancilor li se va percepe un comison de 15 milioane de lei lunar, fata de 10 milioane de lei anterior.

Comisionul va fi perceput in ultima zi bancara a fiecarei lunii de directia operatiuni bancare din BNR din contul curent al fiecarei banci conectate la Reteaua de Comunicatii Interbancare.

Incepand cu 1999, creditele acordate de o banca unui client, persoana fizica sau juridica, care depasesc 200 de milioane de lei trebuie raportate la BNR, la Centrala Riscurilor Bancare (CRB). acest sistem fiind menit sa ajute banca centrala in supravegherea sistemului bancar.

BNR va strange aceste date, va analiza toate expunerile pe care le au clientii fata de sistemul bancar, respectiv gradul de indatorare, dupa care va oferi aceasta informatie bancilor comerciale.

Orice entitate bancara care opereaza pe piata romaneasca trebuie sa furnizeze aceste informatii. Raportarea se face lunar, iar BNR va face un raport global. Prin introducerea CRB, bancile pot afla daca clientii lor au si alte expuneri la alte banci si care este valoarea expunerii.

De asemenea, vor afla daca clientul are restante la achitarea datoriilor si care este comportamentul pe parcursul acordarii unui credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO