Bănci și Asigurări

Inflaţie, Canalul Suez, salarii, Trump din nou la Casa Albă: temerile Christinei Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene

Inflaţie, Canalul Suez, salarii, Trump din nou la Casa...

Autor: Catalina Apostoiu

14.01.2024, 21:46 388

Cea mai mare temere a Chris­tinei Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, este legată de inflaţie. Aceasta a declarat recent într-un interviu acordat France 2 TV că banca nu va reduce dobânzile până când nu va fi convinsă să inflaţia se îndreaptă în jos, către ţinta de 2%, potrivit Bloomberg.

„Nu vă pot da o dată“ referitoare la reduceri. „Dar pot spune că dacă vom câştiga această bătălie, dacă vom ajunge la 2% aşa cum estimăm în 2025, dacă acest lucru va fi con­firmat de datele pe care le vom avea“ în lunile următoare, „sunt foarte încrezătoare că dobânzile vor începe să scadă imediat ce avem această certitudine“, a declarat şefa BCE.

Oficialii BCE au poziţii diver­gen­te faţă de pieţe cu privire la mo­mentul în care vor începe reducerile de dobânzi după o încetinire pronun­ţată a inflaţiei. Deşi investitorii cred că prima mişcare ar putea veni nu mai târziu de aprilie, majoritatea strategilor susţin că mijlocul anului este un termen mai realist.

Pieţele şi-au ajustat pariurile le­gate de reducerea costurilor de finan­ţare în urma comentariilor Christinei Lagarde. Aceştia previzionează acum şase reduceri de un sfert de punct în acest an, faţă de cinci cu o săptămână mai devreme.

Lagarde a mai declarat că Europa nu se află într-o recesiune gravă, iar cea mai grea parte a luptei împotriva inflaţiei s-a încheiat. „Cred că am trecut de cea mai mare şi mai dificilă parte, însă ne confruntăm acum cu un nou şoc major“, a declarat şefa BCE făcând referire la situaţia legată de transportul prin Canalul Suez.

O altă îngrijorare a Christinei Lagarde, cât şi a strategilor BCE, este legată de salarii. Deşi inflaţia se men­ţine sub 3% chiar şi după o uşoară creş­tere în decembrie, oficialii BCE sunt nerăbdători să vadă datele legate de creşterea acestora, date care vor ve­ni însă de-abia după primul trimestru.

„Salariile, din punctul de vedere al negocierilor, sunt într-un proces de creştere într-un mod care se situează peste cifrele legate de inflaţie pe care le avem“, a declarat Lagarde.

Posibilitatea ca Trump să fie reales preşedinte al Statelor Unite îi provoacă de asemenea îngrijorare şefei Băncii Centrale Europene.

Realegerea lui Donald Trump în poziţia de preşedinte al Americii ar reprezenta o „ameninţare“ pentru Europa, a declarat Lagarde, notează Reuters.

„Dacă tragem învăţăminte din istorie, adică modul în care Trump şi-a petrecut primii patru ani de mandat, acest lucru este clar o ameninţare“.

„Nu trebuie decât să ne uităm la tarifele comerciale, la angajamentul său legat de NATO, la atitudinea sa privitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice“, a adăugat Lagarde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO