Bănci și Asigurări

Indicele ROBOR la trei luni a fost în scădere, coborând la sfârşitul săptămânii la 7,85%

Indicele ROBOR la trei luni a fost în scădere,...
28.11.2022, 00:00 75

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populaţiei în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a scăzut vineri la 7,85%, de la 7,88% joi, arată datele BNR. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

La începutul anului 2022 indicele era cotat la 3,02%. Creşterea indicelui a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar ulterior a avut o evoluţie oscilantă, cu episoade de scăderi, dar tendinţa generală a fost de creştere. Indicele de referinţă îşi reluase creşterea odată cu anunţul BNR din octombrie privind ridicarea dobânzii-cheie la 6,25%, de la 5,5%, însă după majorarea dobânzii-cheie din noiembrie, de la 6,25% până la 6,75%, tendinţa ROBOR a fost preponderent descendentă. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât vineri la 8,04%, de la 8,08% joi. Indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 8,27%, de la 8,28% joi. 

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai mulţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 4,06%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO