Bănci și Asigurări

Indicele bursier MSCI Global a atins maxime istorice, după ce pieţele internaţionale au reacţionat pozitiv la veştile privind rezultatele bune ale noilor vaccinuri anti-Covid şi cele legate de alegerile din SUA

Indicele bursier MSCI Global a atins maxime istorice,...

Autor: Roxana Rosu

17.11.2020, 12:14 159

Climatul din pieţele financiare internaţionale s-a ameliorat semnificativ în ultimele zile, în urma veştilor pozitive cu privire la apariţţia unui vaccin anti-COvid19 şi a alegerilor din SUA, indicele bursier MSCI Global ajungând să se tranzacţioneze la maxime istorice.

”Indicele bursier MSCI Global se tranzacţionează la maxime istorice, într-o evoluţie influenţată de ştirile pozitive din sfera soluţiilor medicale în dezvoltare, de perspectivele de reintensificare a procesului de globalizare (după rezultatul alegerilor din SUA) şi de semnalele privind persistenţa unui mix relaxat de politici economice în principalele blocuri economice ale lumii pe termen mediu”, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Astfel, indicele MSCI Global a depăşit pragul de 600 puncte în prezent, nivel cu peste 7% superior celui înregistrat la finalul anului 2019.

Se evidenţiază creşterea indicelui bursier S&P 500 din SUA, acesta depăşind pragul de 3,600 puncte şi atingând un nivel record astăzi (avans cu aproximativ 13% de la începutul anului).

De asemenea, indicele MSCI Asia Pacific s-a majorat cu peste 8% de la începutul anului.

Pe de altă parte, indicele pan-european EuroStoxx 600 se tranzacţionează în prezent la un nivel cu 6% inferior celui de la final de 2019.

Publicarea unor rezultate pozitive pe zona medicală, inclusiv vaccinurile dezvoltate de Pfizer & BioNTech şi Moderna, coroborate cu perspectiva începerii procesului de vaccinare în Statele Unite şi Uniunea Europeană în perioada următoare au contrabalansat preocupările determinate de intensificarea crizei sanitare.

”Cu alte cuvinte, investitorii se aşteaptă ca restricţiile reintroduse recent (îndeosebi în Europa) să fie de scurtă durată şi economia mondială să continue procesul de relansare post-pandemie, perspectivă susţinută şi de evoluţiile favorabile din China (a doua economie a lumii). Nu în ultimul rând, băncile centrale din principalele economii ale lumii au semnalat continuarea politicilor neconvenţionale (fără precedent) pe termen scurt, pentru susţinerea relansării economice”.

 

Volumul cumulat al activelor băncilor centrale din SUA, Zona Euro şi Japonia a crescut semnificativ în ultimele luni, spre aproximativ 22 trilioane dolari

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO