Bănci și Asigurări

Incasarile Astra Asigurari au crescut cu 40% la sase luni

03.08.2004, 00:00 17

Compania de asigurari Astra a realizat incasari din prime brute de asigurare de aproximativ 1.060 miliarde de lei (peste 26 milioane de euro) in prima jumatate a anului 2004, in crestere cu 40 de procente in lei si de 23 de procente in euro fata de perioada similara a anului trecut.
La sase luni, compania a obtinut un profit brut de 20,9 miliarde de lei (peste 500.000 euro), dar comunicatul sau nu precizeaza rezultatul net. "Evolutia companiei noastre ne indreptateste sa afirmam ca pe primele sapte luni ale anului 2004 vom atinge nivelul incasarilor realizate pe intreg anul 2003", a declarat Dan Domnitanu, vicepresedinte al Astra Asigurari. Daca va mentine acest ritm pana la finalul anului, compania urmeaza sa raporteze pentru exercitiul financiar 2004 incasari de peste 1.800 de miliarde de lei (45 milioane de euro).
Pe componenta non-viata, compania vinde aproape toata gama de polite de asigurare existente. In primele sase luni, Astra a realizat cea mai mare a crestere a incasarilor pe segmentul asigurarilor de malpraxis (asigurari de raspundere civila pentru medici), al caror volum s-a dublat fata de jumatatea lui 2003. Din punctul de vedere al primelor brute subscrise, evolutii importante au mai avut asigurarile medicale pentru calatorii in strainatate (85%) si cele pentru asigurarile Cargo (75%). Sectorul asigurarilor de aviatie a contribuit cu peste 34 de miliarde de lei la totalul incasarilor.
Compania a obtinut rezultate pozitive si in domeniul asigurarilor maritime, unde detine primul loc pe piata si pe clasa asigurarilor de Raspundere Civila Auto (RCA).
Pe componenta produselor de viata, incasarile Astra au depasit 10 miliarde de lei, in crestere cu 188% fata de primele sase luni ale anului trecut. Acest nivel este echivalent cu cel realizat pe intreg anul trecut.
Astra a avut anul trecut un profit net de 5,5 miliarde lei (putin peste 0,1 mil euro), la o cifra de afaceri (venituri din prime brute subscrise) de 34 mil. euro. In 2003, asigurarile generale au adus firmei un castig de 31,5 miliarde de lei (840.000$), in timp ce produsele de viata au ?contribuit? la rezultatul anual net cu o pierdere de 7 miliarde de lei (190.000$). Pentru anul in curs, compania a anuntat ca si-a stabilit ca obiectiv un castig net de 6-7 miliarde de lei. Nivelul redus al ratei profitului se explica prin decizia de a mari provizioanele, de a crea rezerve in vederea consolidarii companiei.
Astra Asigurari a avut anul trecut o cota de piata de circa 6% pe piata asigurarilor generale si de 0,2% pe piata asigurarilor de viata.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO