Bănci și Asigurări

Inca o amanare la depunerea ofertelor finale pentru CEC

12.10.2006, 19:58 23

Comisia de privatizare a CEC nu a stabilit nici ieri un termen pentru depunerea ofertelor finale de catre cei doi competitori selectati - National Bank of Greece si OTP - din cauza unei revelatii: proiectul contractului de privatizare nu stabileste cum isi poate conserva statul participatia de 25% in cazul in care castigatorul va dori sa fuzioneze CEC cu filiala pe care deja o detine pe piata.
Ca urmare, Comisia va prezenta Guvernului un memorandum care vizeaza o modificare a formei finale a contractului de privatizare, dupa cum au declarat surse din Comisie. De-abia dupa aprobarea contractului de privatizare de catre Guvern va fi stabilit si termenul limita pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite. Comisia ar putea finaliza redactarea memorandumului in aceasta saptamana, discutarea acestuia fiind posibila in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.
"Au fost trei aspecte discutate, cu chichite, cel mai important fiind modalitatea de conservare a participatiei statului. In Comisia de privatizare nu se poate lua o decizie. Este decizia statului roman, reprezentat de Guvern", au mentionat sursele citate.
Guvernul trebuie sa decida in ce conditii si in ce interval de timp poate fi acceptata o fuziune intre CEC si filiala locala a cumparatorului. "Statul este jucator in baza cotei-parti de 25% si am dori ca eventuala fuziune sa fie intarziata. Este un joc al politicii de pret pe care l-ar putea oferi pentru CEC. Daca fuziunea va fi posibila mai rapid, competitorii ar fi dispusi sa ofere un pret mai ridicat. In cazul unei amanari s-ar putea sa diminueze pretul", au mai spus sursele.
Potrivit unor surse bancare, la depunerea ofertelor angajante neimbunatatite, NBG ar fi inaintat o suma de peste 500 mil. euro, in timp ce OTP a avut o oferta mai mica, dar peste 450 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO