Bănci și Asigurări

Inca 13 grupuri financiare straine, interesate sa ofere servicii in Romania

20.12.2007, 14:59 13

Inca 13 grupuri financiare straine au notificat in noiembrie BNR in privinta intentiei de a oferi servicii in mod direct pe piata locala, pe baza pasaportului financiar european. Astfel, numarul total al grupurilor financiare care ofera servicii in mod direct a urcat la 105 in prezent.
In noiembrie atat banci, cat si jucatori din leasing sau factoring si-au anuntat intrarea pe piata locala. Grupul francez BNP Paribas a depus o notificare pentru divizia sa de leasing - BNP Paribas Leasing Group.
Surse din piata au declarat pentru ZF in octombrie ca francezii sunt interesati de piata romaneasca de leasing, urmand sa puna bazele unei companii. BNP Paribas mai opereaza in Romania o societate de asigurari (Cardif) si una de credite de consum (Cetelem IFN).
Si grupul rival Societe Generale, care are o pozitie puternica in Romania prin grupul dezvoltat in jurul BRD - a doua banca din sistem dupa active, a depus o notificare pentru divizia sa de asset management SGAM Banque.
Grupul opereaza deja pe piata locala o societate specializata in managementul activelor - SGAM BRD, care administreaza doua fonduri de investitii.
Alti doi jucatori francezi - Natixis si Companie de Financement Foncier, o subsidiara a grupului francez Caisse d'Epargne specializata in finantari imobiliare, au notificat BNR in noiembrie. Pe lista BNR mai apare compania greceasca ABC Factors, care va derula doar operatiuni de factoring si forfetare.
HSBC Trinkaus, un joint-venture intre gigantul HSBC si banca germana Trinkaus&Burkhardt, a anuntat de asemenea intentia de a oferi servicii in mod direct pe piata romaneasca.
Banca are traditie in domeniul de private-banking, dar opereaza de asemenea pentru clienti corporativi sofisticati sau investitori institutionali, fiind prezenta in 83 de tari.
Desi multe banci straine s-au grabit sa beneficieze de posibilitatea oferita de pasaportul financiar european de a desfasura operatiuni in mod direct pe piata locala fara sa mai aiba nevoie de autorizari din partea BNR inca din primele luni ale anului, venirea lor nu a avut un impact vizibil.
Diferentele s-au simtit mai degraba pe segmentul finantarilor pentru clientii corporate, in conditiile in care jucatorii straini au putut sa ofere preturi mai bune, nefiind constransi de costurile de reglementare impuse de BNR pentru bancile rezidente.
De altfel, majoritatea grupurilor straine care sunt deja prezente prin filiale locale au ales sa isi deschida alternativa oferirii de servicii in mod direct pe baza pasaportului european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO