Bănci și Asigurări

In sfarsit, SIF-urile vor avea reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al BCR

12.08.2008, 19:17 23

Cele cinci SIF-uri care controleaza circa 30% din actiunile BCR vor putea fi reprezentate in Consiliul de Supraveghere al bancii prin ocuparea celor doua locuri alocate chiar daca vor propune mai mult de doi candidati, conform unui proiect de modificare a statutului BCR, care ar urma sa fie discutat in AGA convocata pe 27 august.
"Doi candidati vor fi alesi de AGA dintre candidatii nominalizati in scris de catre SIF-uri. Totusi, daca au fost desemnati mai mult de doi candidati, oricare doua persoane dintre candidatii respectivi pot fi alese de catre AGA", conform propunerii avansate de managementul BCR pentru amendarea statutului.
Actualul statut nu permite ocuparea celor doua locuri alocate SIF-urilor decat daca cei cinci actionari ajung la un acord pentru sustinerea a numai doi candidati. Asa se face ca de mai bine de un an, Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, domina Consiliul de Supraveghere al bancii in conditiile in care SIF-urile nu au reusit sa-si desemneze cei doi reprezentanti conform prevederilor statutare.
SIF Oltenia are 6,117% din actiunile BCR, iar celelalte SIF-uri cate 6%, in timp ce Erste Bank are o participatie majoritara de 69,17%. Persoanele fizice detin 0,66% din capitalul bancii. SIF-urile au mai avut tentative de a-si desemna reprezentanti in Consiliu, insa au fost in situatia de a propune trei sau patru candidati in loc de doi si astfel s-au lovit de prevederile din actul constitutiv al BCR avand in vedere ca fiecare SIF ar vrea sa aiba propriul reprezentant in Consiliu.
Consiliul are un al treilea loc vacant dupa ce vicepresedintele Erste Bank responsabil cu finantele, Peter Kisbenedek, a parasit grupul in primavara si implicit functiile de membru si vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
In locul sau ar urma sa fie propus Manfred Wimmer, care tocmai se pregateste sa preia pozitia de CFO al Erste Bank de la 1 septembrie, dupa ce din decembrie 2007 si pana la 1 iulie anul acesta a asigurat interimatul ca CEO al BCR. Tot cu data de 1 septembrie el ar deveni membru si vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. Wimmer a avut BCR in responsabilitate inca de pe vremea cand Erste se pregatea sa intre in competitia pentru privatizarea celei mai mari banci romanesti, coordonand apoi programul de integrare si dezvoltare al BCR.
In prezent, Consiliul este compus din Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, care detine functia de presedinte, Herbert Juranek, vicepresedinte al Erste Bank responsabil cu operatiunile si IT, Bernhard Spalt, vicepresedinte responsabil cu managementul riscului, si Florin Pogonaru, om de afaceri, care ocupa tot un loc alocat Erste Bank.
Practic, Consiliul functioneaza in prezent cu numai patru din sapte membri prevazuti in statut, insa conditiile de cvorum pentru luarea deciziilor sunt indeplinite.
Nu in ultimul rand, actionarii BCR ar urma sa discute pe 27 august o propunere de oprire a procedurilor de punere in aplicare a unei emisiuni de titluri denominate in lei care fusese aprobata de AGA extraordinara din 21 februarie 2007.
In locul respectivei emisiuni, managementul BCR solicita aprobarea realizarii unui nou program de medium term notes - titluri cu maturitati de pana la zece ani, prin care emitentul isi poate asigura resurse in mod constant. Un astfel de program permite ajustarea in timp a scadentelor si a volumelor de titluri emise in functie de nevoile bancii.
Noile titluri ar urma sa fie emise de BCR atat pe piata locala, cat si pe piata internationala de capital. In 2007, BCR nu a lansat nicio emisiune de titluri, bazandu-se pe liniile de finantare de la Erste Bank pentru acoperirea nevoilor de finantare in euro.

BCR are 23 de zone self-banking cu program non-stop
BCR a amenajat, in primul semestru din acest an, 23 de zone de tip self-banking si intentioneaza sa ajunga pana la finele anului la 50 de astfel de spatii in care clientul poate efectua tranzactii si in afara programului bancii. "Strategia este sa amenajam aceste spatii la sucursalele mari BCR.
In functie de cererea pentru aceste servicii, vom hotari si dezvoltarea ulterioara", a declarat Catalin Moise, directorul departamentului de canale alternative. Noile servicii de tip self-banking le permit utilizatorilor, in plus fata de ATM-uri, sa depuna numerar in contul curent cu comision zero, sa lase ordine de plata pentru procesare in cutia Service Box, sa schimbe valuta sau sa utilizeze telefonul pentru serviciul de asistenta sau pentru ALO 24 Banking. Noile servicii de phone-banking, impreuna cu internet-bankingul, au fost lansate in iunie, oferind clientilor costuri cu 50%, respectiv 75% mai reduse fata de tranzactiile efectuate la ghiseu. Numarul utilizatorilor acestor servicii de banking la distanta a ajuns la 15.000 dupa prima luna de la lansare, tinta pentru 2008 a BCR fiind de 75.000 de utilizatori activi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO