Bănci și Asigurări

În goana după clienţi, asigurătorii reduc cu o treime tarifele la poliţele de locuinţe

În goana după clienţi, asigurătorii reduc cu o treime tarifele la poliţele de locuinţe

Autor: Ciprian Botea

19.02.2012, 19:32 1553

Proprietarii de locuinţe care încheie o poliţă de locuinţă emisă de Astra primesc până la sfârşitul lunii aprilie un voucher cu o valoare egală cu cea a primei de asigurare care poate fi utilizat pentru cumpărături în reţeaua de magazine Flanco. Voucherul poate acoperi maxim 10% din valoarea produselor achiziţionate.

Nemţii de la Allianz-Ţiriac promit, de asemenea, o reducere de până la 30% din tariful standard al unei asigurări de locuinţe clienţilor care încheie un contract înainte de 31 martie 2012. Pentru a plăti cu o treime mai puţin asiguratul trebuie să achite integral prima anuală, dar şi să deţină o asigurare auto obligatorie (RCA) şi una facultativă (Casco) încheiată la Allianz-Ţiriac.

Clienţii Uniqa, o companie de top zece controlată de grupul austriac cu acelaşi nume, pot plăti cu până la 35% mai puţin dacă îşi reînnoiesc poliţa fără să fi înregistrat daune şi dacă plătesc integral prima anuală.

"Este clar că acesta este un segment de piaţă pe care asigurătorii doresc să atragă un număr cât mai mare de clienţi pentru că daunalitatea este de obicei scăzută. Este şi un mijloc prin care se încearcă diversificarea portofoliilor", afirmă Gheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurări SRBA.

Tariful unei poliţe property variază în funcţie de valoarea locuinţei asigurate şi de numărul riscurilor acoperite. Cotaţia de primă este în cele mai multe cazuri de circa 0,1%, ceea ce înseamnă că pentru o locuinţă de 40.000 de euro clientul plăteşte anual 40 de euro pentru o poliţă care acoperă pagubele produse de catastrofe naturale, dar şi de incendii sau explozii.

Poliţele property au intrat în atenţia asigurătorilor odată cu apariţia obligativităţii asigurării locuinţelor, dar şi în contextul în care prăbuşirea vânzărilor de asigurări auto a forţat mulţi jucători din piaţă să-şi reconsidere strategiile.

Numărul clienţilor aproape s-a triplat pe parcursul unui singur an, ultimele date disponibile indicând peste 5,3 milioane de contracte aflate în vigoare la sfârşitul lunii septembrie 2011. La jumătatea lui 2010, când s-a dat startul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, existau mai puţin de două milioane de locuinţe asigurate.

Dintre cele peste 5,3 milioane de contracte existente în septembrie anul trecut, numai 800.000 erau poliţe obligatorii, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Numărul asiguraţilor prin sistemul obligatoriu a coborât însă constant în ultima perioadă şi a ajuns la puţin peste 500.000 de persoane la sfârşitul lunii ianuarie, în condiţiile în care multe poliţe nu au fost reînnoite după primul an de contract, iar altele au fost înlocuite cu asigurări facultative.

Asigurările obligatorii sunt mai ieftine decât cele facultative, prima fiind de 10 sau 20 de euro pe an, dar acoperă numai daunele produse de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren şi numai în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro indiferent de valoarea reală a locuinţei asigurate. PAID a început să piardă însă cotă de piaţă în favoarea celorlalţi asigurători după ce legea privind asigurarea obligatorie a fost modificată, iar proprietarii care au cumpărat o poliţă facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie. Anterior, toţi proprietarii trebuia să încheie o poliţă obligatorie indiferent dacă aveau sau nu o asigurare facultativă. Asigurarea obligatorie nu era văzută ca o supraasigurare, în condiţiile în care acoperea daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei fiind acoperit de asigurarea facultativă.

Oficialii PAID încearcă să oprească tendinţa de scădere a vânzărilor printr-o nouă modificare a legii. Cei 13 asigurători din acţionariatul PAID vor discuta mâine în adunarea generală mai multe propuneri de modificare a legii care vor fi înaintate CSA.

Una dintre măsurile vizate este introducerea unei franşize de 10.000 sau 20.000 de euro la încheierea unei asigurări facultative. Franşiza reprezintă partea din pagubă pe care trebuie să o suporte clientul, dar în acest caz ea ar fi acoperită prin încheierea unei poliţe obligatorii.

ãAsigurătorii autorizaţi vor avea obligaţia de a emite asigurarea obligatorie a locuinţei distinct de cea facultativă, în sensul că asigurarea facultativă nu se poate substitui asigurării obligatorii. Asigurarea facultativă poate fi emisă pentru sume ce exced celei obligatorii, cu franşiză de 10.000 sau 20.000 de euro. Societăţile care nu au calitatea de membru PAID au obligaţia de a emite poliţele facultative cu respectarea franşizei", se arată într-un document publicat pe site-ul PAID.

Sistemul de asigurare obligatorie a fost construit având în vedere un grad de cuprindere în asigurare de peste 8 milioane de locuinţe, iar scăderea numărului de clienţi pune în pericol chiar funcţionarea sistemului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO