Bănci și Asigurări

In curand vom afla cine va aduce cardurile la CEC

11.01.2005, 00:00 11



Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) deschide pe 17 ianuarie ofertele depuse de firmele interesate sa furnizeze echipamentele necesare infrastructurii de carduri a bancii.



"Am primit un numar mare de oferte, insa probabil ca din acestea se vor constitui cateva consortii, pentru ca noi avem nevoie de solutii la pachet, care sa acopere tot ceea ce este necesar operarii cu carduri, nu numai ATM-uri sau POS-uri", a declarat Enache Jiru, presedintele CEC.



Ministerul Finantelor, actionarul unic al CEC, a aprobat recent bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2005, care include alocatii pentru programul de dezvoltare pe segmentul de retail, componenta principala fiind anul acesta cardurile.



Avand de departe cea mai mare retea de unitati de pe piata - in jur de 1.400, CEC ar putea ajunge sa opereze si cea mai extinsa retea de bancomate, insa aceasta ar presupune un efort investitional considerabil.



Proiectul de implementare a instrumentelor de plata electronice prevede ca intr-o prima faza vor fi oferite carduri de debit, care vor avea si facilitati de descoperit de cont, in limita a trei salarii. De asemenea, in aceasta faza este planificata instalarea a cel putin 50 de bancomate, procesul urmand a fi incheiat in decurs de un an, inainte de privatizarea bancii. Inceputul anului va consemna si lansarea operatiunilor in valuta de catre banca, dupa finalizarea procedurilor de testare a sistemului informatic. Astfel, CEC va realiza din 2005 transferuri de bani din strainatate si spera sa fructifice astfel gradul ridicat de acoperire in teritoriu oferit de reteaua de sucursale. In 2005 banca va aborda si alte canale de distributie a produselor si serviciilor oferite, concomitent cu restructurarea si adaptarea portofoliului la cerintele pietei. De la inceputul anului banca a micsorat cu doua puncte procentuale dobanda la creditele acordate intreprinderilor mici sI mijlocii sI municipalitatilor. Astfel, IMM-urile pot accesa linii de credit la o dobanda de 23% pe an, in timp ce municipalitatile pot obtine finantari la o dobanda de 21% pe an. Recent CEC a lansat un credit prin care ofera finantari de pana la 10.000 de euro intreprinzatorilor agricoli care nu detin fonduri suficiente pentru cofinantareaproiectelor prin programul SAPARD.



Intre timp, continua pregatirile pentru privatizarea CEC. Consultantul angajat de statul roman - banca americana de investitii JP Morgan, urmeaza sa finalizeze raportul de evaluare si indentificare a posibilelor variante de privatizare si va inainta documentul Guvernului. Strategia de privatizare trebuie aleasa de Executiv, care va face referire la formula de vanzare, procentul din capitalul social care va fi oferit spre achizitie potentialilor investitori si obiectul de activitate al CEC dupa acest proces.



Guvernul va aproba strategia de privatizare cel tarziu la sfarsitul lunii martie 2005, procesul urmand sa fie incheiat pana la sfarsitul anului viitor. Banca ocupa in prezent locul patru in topul institutiilor de credit, cu o cota de piata de 6,37% dupa volumul activelor detinute. Banc Post, a cincea banca din sistem, si-a anuntat recent intentia de a ajunge intre primii trei jucatori.



CEC a obtinut dupa primele noua luni trimestre un profit brut de 699,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), in crestere cu 60% in lei fata de perioada similara a anului trecut. Comparativ cu luna august 2004, profitul brut al bancii a inregistrat o crestere de 10% in lei. Activele totale detinute de banca insumau la sfarsitul lunii septembrie 48.098 de miliarde de lei (1,2 miliarde de euro). CEC are un capital social de 1.497 de miliarde de lei (36,5 milioane de euro), un numar de aproximativ 9.200 de salariati si opereaza o retea teritoriala formata din 1.424 de unitati.
razvan.voican@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO