Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

În anul pandemic 2020, peste 7.400 de români au intrat în clubul celor cu depozite de peste 100.000 de euro

Criza economică de anul trecut determinată de pandemia de COVID-19 a avut un efect paradoxal, numărul românilor cu depozite peste pragul garantat de 100.000 de euro crescând brusc peste 47.300, de la sub 40.000 în 2019, iar valoarea cumulată a depozitelor peste acest prag a depăşit 10 mld. euro.

Concret, un număr de 7.458 de români au intrat în 2020 în liga celor cu depozite peste pragul garantat, aproape dublu faţă de media ultimilor ani, iar valoarea sumelor economisite s-a majorat cu 6,8 mld. lei, respectiv cu 16%. Un număr de 47.338 de persoane fizice aveau la sfârşitul anului 2020 depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 49,3 mld. lei (circa 10,2 mld. euro), potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Depozitele bancare sunt garantate în cazul fali­mentului unei bănci în limita a 100.000 de euro. Numărul deponenţilor se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă, astfel încât o persoană care are depozite la mai multe instituţii de credit este luată în evidenţă de mai multe ori. „Creşterea depozitelor de valoare mare în 2020 mai mult decât în alţi ani a fost determinată în principal de faptul că au existat limitări de consum din cauza pandemiei de COVID-19, iar oamenii nu au prea cheltuit, nu au mai mers în concedii, au mâncat mai mult acasăşi nu la restaurante“, a comentat analistul economic Aurelian Dochia.

Populaţia îşi lasă economiile în grija băncilor, deşi acestea plătesc dobânzi modeste.

Dochia a arătat că pentru majoritatea celor cu depozite bancare multe şi/sau mari contează mai mult siguranţa, lichiditatea, decât randamentul/ câştigul.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.